Published On: Dum, mart. 7th, 2021

OFICIAL / Masca de protectie nu mai este obligatorie pentru unii elevi

Masca de protectie nu mai este obligatorie la scoala, in timpul orelor de sport, daca acestea sunt organizate in aer liber si nici la orele de studiu ale instrumentelor de suflat, la scolile vocationale, potrivit noului ordin comun al ministrilor Educatiei si Sanatatii.

Ordinul ministrilor Sanatatii si Educatiei prin care se modifica scenariile scolare:

Litera b) punctul 2: „masca de protectie este obligatorie pentru elevii din invaţamantul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenti şi va fi purtata in salile de clasa, in timpul deplasarii in incinta unitaţii de invaţamant şi in timpul pauzelor, atat in interior, cat şi in exterior. La orele de specialitate din invatamantul vocational este obligatorie purtarea mastii de protectie, cu exceptia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. In acest caz este necesara asigurarea de spatii individuale pentru exersare”.

Ordinul prevede și alte exceptii: masca de protectie nu este obligatorie in cazul prescolarilor, indiferent de varsta, precum si in timpul tuturor orelor de educatie fizica desfasurate in spatii exterioare.

Noile scenarii:

In scenariul 3, in care pana acum mergeau la scoala doar elevii de ciclu primar si copiii de gradinita, merg de acum inainte si elevii din anii terminal, dar doar cate o jumatate de clasa fizic, ceilalti vor face ore online, potrivit ordinului comun al ministrilor Sanatatii si Educatiei. Documentul va fi publicat in Monitorul Oficial.
In continuare principalele modificari aduse de noul ordin comun, ordinului comun nr 3.235/93, cel emis in februarie pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2.

La articolul 2 alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Scenariul de funcţionare al unitatii/instituţiei de invatamant pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza saptamanal, cu referinta la fiecare zi de vineri, in funcţie de evoluţia epidemiologica, prin raportare la prevederile art. 3, cu exceptia depasirii pragului de 6 la mie unde intrarea in carantina se aplica imediat.”

Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:,, (1) Consiliul de administraţie al unitaţii de invaţamant propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfaşurare a cursurilor in unitatea de invaţamant, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localitaţii, respectiv numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, dupa cum urmeaza:

Scenariul 1
Participarea zilnica a tuturor preşcolarilor şi elevilor in unitaţile de invaţamant, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
Incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mica sau egala cu 1/1000 de locuitori

Scenariul 2
a)Participarea zilnica, cu prezenta fizica in unitatile de invatamant a tuturor preşcolarilor şi elevilor din invaţamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, si a celor din anii terminali din invatamantul profesional si postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;
b)Participarea zilnica, in sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
Incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mica sau egala cu 3/1000 de locuitori.

Scenariul 3
a)Participarea zilnica, cu prezenta fizica in unitatile de invatamant a tuturor preşcolarilor şi elevilor din invaţamantul primar;
b)Participarea zilnica, cu prezenta fizica in unitatile de invatamant a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, si a celor din anii terminali din invatamantul profesional si postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, cu prezenta fizica de pana la jumatate din numarul total de elevi inmatriculati in respectivele clase terminale;
c)Participarea zilnica, in sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu
Incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori dar mai mica de 6/1000 de locuitori.

Pana acum, scenariul 3 prevedea ca la scoala merg doar elevii din clasele primare si copii de gradinita.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>