Published On: mie, mart. 10th, 2021

Pesedistii ne sunt datori cu o statuie/ Scoateti la lumina statuia ecvestra a lui Carol I

Petre Candidatu, fost consilier judetean PSD in cadrul Consiliului Judetean Braila, cerea autoritatilor sa dispuna inceperea sapaturilor in plin centrul Brailei pentru a lamuri misterul presupusei statui ecvestre a lui Carol I, care ar fi fost ingropata cu zeci de ani in urma langa Palatul Agriculturii.

“Trebuie sa facem tot posibilul sa scoatem statuia regelui Carol din fata Directiei Agricole. Am vazut-o personal, in 1977. S-a incercat o data sa fie scoasa cu excavatorul, dar asa nu se poate. Trebuie sa lucram manual, eventual cu oamenii cu care se lucreaza si la Muzeu. Nu dureaza mai mult de cateva zile sa o gasim”, declara Petre Candidatu.

Directorul Muzeului, Ionel Candea, avea mari dubii ca statuia il reprezinta pe regele Carol I, dar considera insa ca, daca statuia ar fi gasita, ar fi o descoperire de mare importanta. “Referitor la chestiunea preupusei existente, in zona Palatului Agriculturii, a statuii ecvestre a regelui Carol I, facuta la sfarsitul secolului XIX si care a stat in Piata Carol eu cred daca un lucru ca asta ar fi descoperit, ar face senzatie. Spun asta pentru ca, din cate stiu, Primaria capitalei si Ministerul Culturii au demarat deja un proiect si s-a comandat un grup statuar cu Carol, probabil tot de factura celui despre care vorbim noi. Daca brailenii ar gasi aceasta statuie ecvestra a lui Carol I, ar fi descoperirea secolului. Ma indoiesc insa, pentru ca, din cate stim, aici a fost doar bustul ministrului Agriculturii, cel care a pus piatra de temelie la Palatul Agriculturii. In ce priveste costurile, asta inseamna o cercetare arheologica. Daca exista un suport financiar pentru o astfel de cercetare, noi ne apucam imediat de treaba”, a spus Candea.

Colegii de partid ai lui Petre Candidatu considera hazardata inceperea sapaturilor in zona centrala a municipiului. Pesedistul Aurel Gabriel Simionescu isi aminteste ca, pe vremea cand era presedinte al Consiliului Judetean Braila, mai multi braileni i-au cerut acelasi lucru, dar niciunul nu a putut veni cu o dovada concreta ca statuia s-ar afla ingropata undeva. “Eu am intrebat-o pe mama mea, care era la Liceul Murgoci si trecea des prin zona. Mi-a povestit ca acolo a fost o statuie cu un barbat impozant, cu mustati si chipiu, iar cand au venit rusii, la razboi, au stabilit comendurirea in Casa Agronomului. Au ridicat un gard inalt in jurul cladirii, iar la final, cand a fost dat gardul jos, nu mai exista statuia. Nu se stie cine a luat-o si ce s-a intamplat cu ea, daca a fost ingropata sau nu si unde anume. Atunci cand a fost prima data vorba despre aceasta chestiune, cei de la Protectia Civila au adus aparate de detectare a metalelor si au umblat prin toata zona, iar aparatele nu au dat nici un semnal semnificativ ca s-ar gasi o masa de metal acolo. In aceste conditii, am inchis subiectul, pentru ca daca acolo este ceea ce se spune, acolo ar trebui sa se faca o groapa destul de mare in mijlocul orasului. De aceea s-a renuntat la aceasta idee. Sa sapam in ideea ca s-ar putea sa fie pe undeva, mi se pare o idee hazardata”, declara Simionescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>