Published On: joi, apr. 8th, 2021

Astra Zeneca recunoste ca unii dintre vaccinati au murit / Guvernul ascunde populatiei efectele mortale ale vaccinului Zeneca

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a trimis, inca din luna martie, prin adresa ANMDMR nr. 6027E/23.03.2021, inregistrata Ia C.N.A.S. cu nr. P2160/24.03.2021, personalului medical din Romania masurile intreprinse de ANMDMR si compania Astra Zeneca Pharma SRL cu privire la ”riscul de trombocitopenie si de tulburari de coagulare in asociere cu administrarea vaccinului COVID 19 – Vaccine Astra Zeneca”. De asemenea, CNAS a cerut personalului medical sa dispuna ”toate masurile necesare pentru informarea profesionistilor din domeniul sanatatii prin afisarea pe pagina electronica a Casei de Asigurari de Sanatate a documentului ”COVID-19 Vaccine Astra Zeneca: Risc de trobocitopenie si de tulburari de coagulare”, document semnat de presedintele Adrian Gheorghe.

Adresa are la baza un document trimis de Astra Zeneca catre CNAS prin care compania producatoare a vaccinului aduce la cunostinta masurile intreprinse de Agentia Europeana a  Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale privind riscul de trombocitopenie si de tulburari de coagulate in asociere cu administrarea vaccinului COVID-19 Vaccine AstraZeneca. In document se arata ca AstraZeneca Pharma S.R.L. va initia informarea profesionistilor din domeniul sanatatii prin intermediul documentului ”Comunicare directa catre profesionistii din domeniul sanatatii”, in legatura cu acest aspect, conform planului de comunicare agreat. ANMDMR a avizat textul scrisorii de informare catre profesionistii din domeniul sanatatii si s-a obligat sa publice aceasta informatie pe site-ul institutiei.

Astra Zeneca a informat ca a transmis aceasta avertizare si  Ministerului Sanatatii, Directia politica medicamentului, a dispozitivelor si tehnologiilor medicale, Colegiului Medicilor din Romania si Colegiului Farmacistilor din Romania.

Practic, Astra Zeneca, a dorit sa informeze autoritatile publice din Romania, dar nu si populatia cu privire la urmatoarele aspecte:

  • Beneficiile depasesc riscurile, cu toate ca o posibila legatura cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu numar scazut de trombocite nu poate fi exclusa.
  • Dupa vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca, a fost observata foarte rar, o asociere de tromboza cu trombocitopenie, in unele cazuri insotite de sangerare.
  • Profesionistii din domeniul sanatatii trebuie sa fie atenti la semnele si simptomele tromboembolismului si ale trombocitopeniei.
  • Persoanele vaccinate trebuie instruite sa solicite asistenta medicala imediata in cazul in care, dupa vaccinare, prezinta simptome precum: dificultati de respiratie, dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale persistente. De asemenea, orice persona care, dupi vaccinare, prezinta simptome neurologice, inclusiv cefalee severa sau persistenta sau vedere incetosata, sau care prezinti echimoze (petegii) in afara locului de administrare a vaccinului dupa cfiteva zile, trebuie sa solicite imediat asistentfi medicala.

Mai mult, Astra Zeneca a oferit informatii suplimentare referitoare la problema de siguranta, in sensul ca COVID-19 Vaccine AstraZeneca este indicat pentru imunizarea activi a persoanelor cu varsta de 18 ani si peste, pentru prevenirea COVID 19 cauzata de SARS-CoV-Z. Potrivit firmei producatoare, au fost raportate cazuri de evenimente tromboembolice dupa administrarea COVID-19 Vaccine AstraZeneca in mai multe tari din Spatiul Economic European, unele ducand la suspendarea locala a unor loturi specifice sau a utilizarii vaccinului in sine.

O asociere de tromboza cu trombocitopenie, in unele cazuri insotita de sangerare, a fost observata foarte rar dupa vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Aceasta include cazuri severe care se prezinta cu tromboza venoasa, inclusiv cu localizari neobisnuite, cum ar fi tromboza de sinus venos cerebral, tromboza de vena mezenterica, precum si tromboz arteriala, concomitant cu trombocitopenie. Majoritatea acestor cazuri au aparut in primele sapte pana la paisprezece zile de la vaccinare, la femei cu varsta sub 55 de ani, insa acest lucru poate reflecta utilizarea crescuta a vaccinului la aceasta populatie. Unele cazuri au avut evolutie fatala, se arata in documentul trimis de producator Agentiei Medimanetului.

Pe baza acestor evenimente, Comitetul EMA pentru evaluarea riscurilor in materie de farmacovigileta (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) a declansat procedura de evaluate a semnalului de siguranta, pentru a analiza in continuare aceasta situatie.

Mihaela Tanase, purtator de cuvant al Casei Nationale de Sanatate a dat o declaratie stupefianta: ”Demersul nostru a fost intarziat de problema cu care ne-am confruntat, respectiv un focar de Covid, chiar la directia de specialitate. E un document care nu trebuia să ajungă în spaţiul public”.

Casele judetene de asigurari de sanatate sunt intr-o degringolada totala, la Braila, de exemplu, purtatorul de cuvant al institutiei considerand ca nu intra in atributiile casei de asigurari sa publice pe site aceasta avertizare, chiar daca recunoaste ca a primit-o, dar este evident ca nu a citit-o, pentru in textul adresei se arata ca informatia trebuie sa fie publicata. Fecioru Ionela, Sef Serviciu Contencios Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Braila – Serviciul Juridic, Contencios, Relatii Publice, Purtator de Cuvant si Resurse Umane a declarat, in exclusivitate pentru Infobraila: “Am primit si noi aceasta adresa, dar nu ne intra in atributii. Era o informatie pentru furnizori data de ANMDMR. Este un vaccin aflat in evaluare si monitorizare permanenta. Vin cu alte modificari si alte informatii reportate la acest vaccin. S-a primit adresa. Nu intra in obligatiile noastre sa o publicam pe site. Ea nu mai produce efect deoarece in Minister au anuntat ca vor veni cu noi precizari la acest vaccin. Toata lumea asteapta noi precizari. Contactul cu medicii implicati il tine Agentia Nationala a Medicamentului si Directia de Sanatate Publica. Nu noi dam vaccinurile. Nu stiu daca si DSP-ul a primit aceasta adresa”.

Mai mult, desi nu mai este purtator de cuvant al CNAS Romania, Augustus Costache a aruncat o fumigena aruncand totul in spatele Agentiei Medicamentului, raspunzand unor intrebari puse de reporterii Infobraila. Costache Augustul CNAS a spus: “Noi nu avem o obligatie, in sensul asta, sa informam. Avand in vedere ca este normal sa informam despre situatia aceasta, pur si simplu, daca ne-a informat ANM-ul, noi la randul nostru, am trimis adresa catre Casele Judetene. Am informat Casele Judetene, rugandu-le, ca al randul lor, sa informeze furnizorii, adica medicii. Repet, noi nu aveam o obligatie in sensul asta. Puteam sa nu facem nimic cu adresa aia, dar avand in vedere ca nu ne costa nimic sa informam… Problema este ca o chestie buna pe care am facut-o s-a rastalmacit ca fiind o chestie rea. Ca noi am ascuns ceva. S-a zis ca noi am fi stiut de nu stiu cand si am ascuns. Nu am ascuns nimic. Noi am primit (n.r. adresa de la ANMDMR) la sfarsitul lui martie si am facut la inceputul lui aprilie. Nu facem noi imediat, in aceeasi zi. Nu am tinut niciun secret. Din contra, am inceract sa ajutam avand in vedere ca nu ne costa nimic sa ajutam, sa anuntam mai departe chiar daca nu era in atributiile noastre. Pana la urma, nu Casele Judetene trebuie sa afle de chestiile astea, ci medicii care vaccineaza. Vaccinurile nu sunt in parohia noastra. Puteam sa zicem ca noi nu avem nicio treaba cu chestia asta. Cred ca au fost deja informati. S-a pus si pe site-ul AMN-ului. S-a anuntat ca vaccinul are niste probleme. Avem un comunicat in care spunem ca vaccinurile sunt in sarcina ANM-ului. ANM-ul trebuie sa anunte furnizorii. Ii poate anunta direct, prin postari pe site“.

Comentarii

comentariu

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>