Published On: mie, apr. 28th, 2021

Deficit de 1,28% in primele trei luni, mai mic fata de aceeasi perioada din 2020. / Veniturile au crescut cu 18,8%, cheltuielile cu 11,2%

Executia bugetului general consolidat in primele trei luni ale anului 2021 s-a incheiat cu un deficit de 14,63 miliarde lei (1,28% din PIB) in scadere fata de deficitul de 18,06 miliarde lei (1,71% din PIB), inregistrat la aceeasi perioada a anului 2020, conform datelor publicate marti de Ministerul Finantelor.

In primele doua luni din 2021, deficitul bugetar a fost de 12,76 miliarde lei (1,14% din PIB).

„Executia bugetara din trimestrul 1 vine cu o serie de vesti bune. Fata de T1 2020 si 2019, avem o crestere a veniturilor insotita de o crestere a investitiilor. Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri nerambursabile au crescut cu 20,4%. Deficitul scade cu 0,4 pp din PIB fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cheltuielile cresc si ele cu 11,2%, in principal din motive legate de gestionarea pandemiei Covid-19 si majorarea punctului de pensie si a alocatiei pentru copii. Monitorizarea si disciplina financiara in zona de cheltuieli bugetare trebuie intarita”, a scris ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Notei privind executia bugetului general consolidat in martie 2021, sume in valoare de 6,06 miliarde de lei (0,53% din PIB) au fost lasate in mediul economic prin investitii si cheltuieli exceptionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID19. Astfel, in perioada ianuarie-martie 2021, cheltuielile de investitii au fost cu 2,21 miliarde de lei mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent iar platile cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 au fost de 3,85 miliarde de lei.

Venituri mai mari fata de anii 2020 si 2019

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 85,79 miliarde de lei in primele trei luni din 2021, cu 18,8% mai mari fata de trimestrul I 2020 si cu 14,9% fata de trimestrul I 2019. MF semnaleaza ca acest avans important se datoreaza atat efectului de baza redus aferent lunii martie 2020, cand s-au adoptat masuri fiscale menite sa sprijine contribuabilii in contextul pandemiei (preponderent amanarea termenului de plata a obligatiilor fiscale), cat si recuperarii partiale a unor categorii de venituri.

„Majoritatea categoriilor de incasari au inregistrat evolutii nominale pozitive, cele mai pronuntate remarcandu-se in cazul TVA, contributiilor de asigurari, impozitelor pe proprietate si fondurilor europene”, se mentioneaza in document.

Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 6,75 miliarde de lei in perioada ianuarie-martie 2021, consemnand o crestere de 12,7% (an/an). Un aport insemnat la acest avans l-a avut dinamica incasarilor din impozitul aferent pensiilor (+47,4%), respectiv impozitul pe dividende (+16,3%), in timp ce veniturile din impozitul pe salarii au avansat cu 10% – o dinamica dubla fata de cea a fondului de salarii din economie de 5%.

Contributiile de asigurari au inregistrat 30,50 miliarde de lei in primele trei luni ale acestuia an, consemnand o crestere de 11,6% (an/an). Ca si in cazul impozitului pe venit, evolutia este superioara dinamicii fondului de salarii si se datoreaza atat bazei reduse din martie 2020, cat si recuperarii unor venituri din contributii aferente anului trecut.

Incasarile din impozitul pe profit au insumat 3,86 miliarde de lei, in crestere cu 34,9% (an/an). Acest avans a fost determinat de principala componenta – incasarile din impozitul pe profit de la agentii economici, cu o dinamica pozitiva de 39% (an/an).

Incasarile nete din TVA au inregistrat 16,95 miliarde de lei, in crestere cu 37,9% (an/an). In acelasi timp, restituirile de TVA au insumat 6,29 miliarde de lei, nivel inferior celui inregistrat in primul trimestru al anului precedent.

„Aceste evolutii au fost influentate atat de baza comparabila a lunii martie 2020 – cand au fost implementate masurile de amanare a termenului de plata a TVA si de accelerare a rambursarilor de TVA, cu scopul de a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar in contextul crizei, cat si de recuperarea partiala a TVA aferenta anului 2020”, explica reprezentantii MF.

Veniturile din accize au insumat 7,75 miliarde de lei in ianuarie-martie 2021, in crestere cu 4,4% (an/an), pe fondul evolutiei incasarilor din accizele pentru produsele din tutun (+12,3%, an/an), sustinuta de majorarea accizei la tigarete cu 8,4%. Pe de alta parte, incasarile din accizele pentru produse energetice s-au contractat cu 3,3% (an/an), in principal ca urmare a reducerii consumului de carburanti in conjunctura actuala. Evolutia lunara a incasarilor din accize prezinta in general o volatilitate mai ridicata, determinata atat de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscala a produselor accizabile, cat si de volatilitatea consumului, subliniaza Ministerul de Finante.

Veniturile din impozite si taxe pe proprietate au inregistrat 4,11 miliarde de lei in primul trimestru din 2021, nivel aproape dublu fata de cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut. Evolutia se datoreaza atat unui efect de baza, ca urmare a prorogarii termenului de plata al impozitelor in 2020 (de la 31 martie la 30 iunie), cat si unor modificari legislative, intrate in vigoare in ianuarie 2021.

In ceea ce priveste veniturile nefiscale, acestea au insumat 6,29 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 14,3% (an/an), aceasta crestere fiind determinata si de inregistrarea sumelor din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 5,02 miliarde de lei in primele trei luni ale anului 2021, in crestere cu 28,6% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Cheltuielile au crescut cu 11,2%

Pe de alta parte, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 100,42 miliarde de lei, au crescut in termeni nominali cu 11,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele trei luni ale anului 2021 au inregistrat o crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2020, de la 8,6% din PIB la 8,8% din PIB. Majorarea cheltuielilor este determinata si de continuarea masurilor cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei (3,85 miliarde de lei).

Cheltuielile de personal au insumat 27,74 miliarde de lei, in crestere cu 5,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta un nivel de 2,4% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai putin fata de aceeasi perioada a anului anterior. Din total cheltuielilor de personal, platile reprezentand stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 52,1 milioane de lei, precum si alte cheltuieli de personal, inclusiv sporuri acordate personalului medical si auxiliar implicati in activitatile cu pacientii diagnosticati cu COVID-19 de aproximativ 797,7 milioane de lei.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost 13 miliarde de lei, in crestere cu 6,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. O crestere se reflecta la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 7,3% fata de anul anterior determinata, in principal, de deconturile mai mari pentru plata medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum rezultat si pentru decontarea serviciilor medicale in ambulatoriu. De asemenea, conform datelor comunicate de ordonatorii principali de credite, 1,8 miliarde de lei din total bunuri si servicii reprezinta plati pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu coronavirusul SARS-CoV-2, precum si plata pentru vaccinuri impotriva Covid -19.

In perioada mentionata, cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 38,18 miliarde de lei, in urcare cu 16,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. De asemenea, se reflecta si majorarea de la 1 septembrie 2020 a nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari garantata de la 704 lei la 800 lei, precum si majorarile privind alocatiile de stat pentru copii incepand cu 1 ianuarie 2020, cu 1 august 2020 (care reprezinta o crestere a alocatiei cu aproape 20% fata de cea platita in luna iulie 2020), dar si cu 1 ianuarie 2021 (care reprezinta o crestere a alocatiei cu aproape 16% comparativ cu cea platita in luna decembrie 2020).

Aproape 700 de milioane de lei diminuarea efectelor pandemiei

Totodata, s-au continuat platile pe masurile care au fost luate cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19. Astfel, pana la sfarsitul lunii martie, s-au platit pe masuri active 699,79 milioane de lei, respectiv 332,18 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, 100,98 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionisti si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 103,73 milioane de lei pentru sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei parti a salariului brut al angajatilor mentinuti in munca, 15,76 milioane de lei sume acordate angajatorilor pentru incadrarea in munca a unor categorii de persoane, precum si 147,13 milioane de lei indemnizatii acordate pe perioada reducerii temporare a activitatii pentru profesionisti precum si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr.1/2005.

De asemenea, au fost continuate decontarile indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru concedii medicale in scopul diminuarii stocului de plati restante aferente acestora, astfel ca la sfarsitul lunii martie platile au fost de 900,9 milioane de lei.

Cheltuielile cu subventiile au fost in T1 de 1,3 miliarde de lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind alocate catre transporturi, respectiv subventii pentru transportul calatorilor.

Alte cheltuieli au fost de 1,15 miliarde de lei reprezentand, in principal, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, alte despagubiri civile, precum si indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 5,48 miliarde de lei, cu 20,4% mai mari comparativ cu anul precedent, iar cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 8,06 miliarde de lei, in crestere cu 37,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cand au totalizat 5,85 miliarde de lei.

De asemenea, semnaleaza MF, se observa o crestere mai accentuata a proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentand 47,5% din totalul cheltuielilor pentru investitii pe primele trei luni ale anului 2021.

Ministerul Finantelor mai precizeaza ca, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, s-au platit 99,13 milioane de lei pentru achizitionarea de produse – stocuri de urgenta medicala, inclusiv scannere termice pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2.

Tinta de deficit bugetar pentru acest an este 7,16% din PIB, pe cash.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>