Published On: mar, apr. 13th, 2021

Medicii de familie din Braila nu se inghesuie sa vaccineze / Se va folosi vaccinul Johnson & Johnson

Procesul de vaccinare din cabinetele medicale, care teroretic ar fi trebuit sa grabeasca imunizarea brailenilor, bate pasul pe loc. Asul din maneca autoritatilor e sortit esecului. E vorba de medicii de familie care ar trebui sa accelereze campania. Asta nu se intampla, insa, in realitate.O demonstreaza situatia de la Braila unde doar 30 de medici de familie s-au aratat dispusi sa se implice in proces.

Pe lista publicata de CNAS, sunt 135 de medici de familie in tot judetul, 85 din ei doar in municipiu. Dintre acestia, aproximativ o patrime si-au exprimat acordul de a lua parte activ la procesul de imunizare. 13 dintre acestia sunt din municipiul Braila, iar restul, 17 din judet.

Sunt 30 de medici, 13 din municipiu si restul din judet. Medicii de familie vaccineaza doar cu Johnson & Johnson, vaccin care intra in tara pe 15.04.2021. Maine, la ora 10.00 se va desfasura o videoconferinta si se va stabili tot, inclusiv programul” ne-a declarat purtatorul de cuvant al DSP Braila, Nicusor Grosu.

In acest moment, in Braila, sunt functionale 6 centre de vaccinare. Fluxurile de vaccinare se prezinta astfel:

1) Spitalul de Psihiatrie ,,Sf. Pantelimon” Braila – 1 flux cu vaccinul de la Pfizer-BioNTech, care urmeaza sa se inchida dupa finalizarea rapelului pentru persoanele programate;

2) Spitalul Judetean de Urgenta Braila – 4 fluxuri, cu reducere la trei fluxuri cu vaccin Pfizer-BioNTech din 14.02.2021;

3) Scoala Gimnaziala ,,Mihai Eminescu” (sala de sport) – 1 flux cu vaccinul Pfizer-BioNTech si 1 flux cu vaccin AstraZeneca;

4) Liceul Tehnologic ,,Anghel Saligny” (in sala de sport) – 2 fluxuri cu vaccinul Pfizer-BioNTech;

5) Brigada 10 Geniu – pentru militari, 1 flux cu vaccin Pfizer-BioNTech si 1 flux cu vaccin AstraZeneca;

Brigada 10 Geniu – pentru civili, 1 flux cu vaccin Pfizer-BioNTech (cu numar redus de vaccinari/ zi) si 1 flux cu vaccin AstraZeneca (cu numar redus de vaccinari/zi)

6) Spitalul Orasenesc Faurei – 2 fluxuri cu vaccin Pfizer-BioNTech si 1 flux cu vaccin AstraZeneca (activitate redusa).

Reamintim ca saptamana trecuta, coordonatorul campaniei de vaccinare in Romania, Valeriu Gheorghita, a anuntat ca au fost stabilite procedurile privind vaccinarea impotriva Covid-19 in cabinetele medicilor de familie. Programarile se realizeaza pe listele deschise de fiecare doctor in cabinete, iar acesta isi va stabili programul de imunizare in afara orelor de lucru.

La nivel national, doar 3028 de medici vor sa vaccineze dintr-un total 10940, adica aproximativ 30%, a anuntat Gheorghita, marti, in conferinta de presa.

Doar 30% din medicii de familie s-au inscris pentru a-si vaccina anti-COVID pacientii, ceea ce este mai putin decat ne asteptam“, a precizat Valeriu Gheorghita. Acesta a spus ca miercuri demareaza proiectul pilot din judetul Timis pentru vaccinare cu 50 de medici de familie.

Vaccinarea in cabinetele medicilor de familie se va face cu doze care pot fi tinute la frigider, cu vaccinul AstraZeneca si Johnson&Johnson, in functie de cantitatea pe care tara noastra ar putea sa o primeasca in perioada.

In cabinetele medicilor de familie pot fi folosite doar vaccinuri care pot fi tinute la temperatura din frigider. De aceea, exista doua optiuni pentru vaccinarea in cabinetele medicilor de familie, AstraZeneca si Johnson&Johnson. Fiecare medic de familie isi va stabili programul de vaccinare, in afara orelor obisnuite de lucru“, a mai spus Gheorghita.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>