Published On: joi, apr. 29th, 2021

Palatul Administrativ Braila o avea valoare, dar este gresita in evidentele statului

O incurcatura in legatura cu valoarea Palatului Administrativ a creat o situatie de-a dreptul penibila la nivelul Consiliului Judetean Braila. Astfel, tocmai la sfatul fostului deputat PDL/PNL Braila, Alexandru Nazare, actual ministru al Finantelor, conducerea CJ Braila s-a vazut nevoita sa ceara Guvernului Florin Citu trecerea imobilului pe care il administreaza, din proprietatea publica a statului in cea a judetului pentru a corecta o greseala administrativa. Motivul este unul pe cat de simplu, pe atat de prostesc: valoarea de inventar a cladirii in care functioneaza CJ Braila, Primaria Municipiului si Prefectura nu prea bate atunci cand sunt analizate datele pe care institutia si statul roman le detin in prezent.

Adica imobilul a fost inregistrat initial cu o valoare de inventar de 12.836.971,02 lei iar in 2019 a fost reevaluat pe plan local la 24.643.300 lei. Astfel ca exista o neconcordanta intre inventarul centralizat al statului si valoarea cladirii din situatiile financiare ale CJ Braila. Iar cel care a semnalat problema este ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, care a transmis o adresa catre CJ Braila, luna trecuta, in care a facut precizarea ca o decizie a Curtii Constitutionale din 2014 stipuleaza ca: ”nu exista raporturi de subordonare intre Guvern, in calitate de administrator general al bunurilor apartinand domeniului public al statului, pe de o parte si un consiliu local, pe de alta parte. Curtea retine ca imposibilitatea juridica de constituire a dreptului real de administrare indica faptul ca intentia de reglementare vizeaza transmiterea dreptului de proprietate”.

Si pentru a rezolva problema, ministrul a oferit doua solutii Consiliului Judetean Braila: fie preda cladirea in administrarea Ministerului Dezvoltarii, fie solicita Guvernului sa promoveze o hotarare de trecere a imobilului din domeniul public al statului in cel al judetului.

Context in care, in sedinta ordinara a CJ Braila din luna martie, consilierii judeteni au aprobat un proiect de hotarare in acest sens. Ca o motivatie suplimentara pentru a nu preda cladirea, institutia condusa de presedintele Francisk Chiriac (PSD), a invocat faptul ca intentioneaza sa reabiliteze imobilul in baza unui proiect finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020, pentru care s-a incheiat deja un contract de finantare in luna mai 2020.

”In vederea eliminarii acestor neconcordante si datorita faptului ca imobilul reprezinta un bun de uz si interes public judetean, consideram necesara si oportuna trecerea din proprietatea publica a statului, in proprietatea publica a Judetului Braila a imobilului Palatul Administrativ, situat in Municipiul Braila, Judetul Braila, Piata Independentei nr. 1. In acest sens se va promova o hotarare de Guvern privind trecerea imobilului din proprietatea publica a statului in proprietatea publica a judetului Braila, in conditiile art. 292 din OUG 57/2019, privind Codul Administrativ cu modificarile si completarile ulterioare”, se precizeaza in proiectul aprobat in CJ Braila.

Nasol cu declaratiile politice si administratia

Episodul legat de corectarea neconcordantelor referitoare la valoarea de inventar a acestei cladiri din evidentele statului roman versus cele ale Consiliului Judetean Braila este cu atat mai penibil la o trecere in revista a declaratiilor politice facute recent de catre presedintele institutiei, Francisk Chiriac. Nu o data acesta a iesit public cu afirmatii injurioase la adresa prim-ministrului Florin Citu, pe care l-a poreclit chiar si in postari pe Facebook: ”Citu-matu”. Altfel spus, acelasi premier si Guvern de la care solicita in prezent trecerea Palatului Administrativ din proprietatea publica a statului in proprietatea publica a judetului Braila.

Aceasta cladire a fost preluata in 2013 din administrarea Prefecturii Braila, tot printr-o hotarare de Guvern, pentru ca mai apoi sa fie dat in administrarea Consiliului Judetean, pe vremea cand presedintele institutiei era Gheorghe Bunea Stancu. Dupa cum reiese din datele de indentificare ale imobilului, suprafata terenului pe care se afla Palatul Administrativ Braila este de 6.492 mp, suprafata construita la sol este de 1.980 mp, suprafata desfasurata este de 9.051 mp. Prin proiectul finantat prin POR, CJ Braila sustine ca va realiza reabilitarea si refunctionalizarea cladirii.

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>