Reteta de cozonac fara framantare
Ingredintele din reteta initiala le-am dublat pentru 2 cozonaci
Dupa cum se vede din poza au iesit exceptionali la aspect doar gustul nu se vede dar va spun ca este exceptional !
Aluatul
- 1 Kg faina de cozonac
- 600 ml lapte
- 200 gr zahar
- 200 gr unt 82%
- 14 gr ( 2 pliculete ) drojdie uscata
- 6 galbenusuri
- esenta de vanilie, razatura de lamaie si portocala
- un varf cutit de turmeric
- un praf de sare
Umplutura
- 800 gr miez de nuca
- 150 gr zahar pudra
- 3 linguri cacao
- 6 albusuri
- esente de vanilie, rom, ciocolata
- coji de portocala si lamaie verde confiate
Pentru uns
- 1 galbenus + putin lapte
- 25 gr unt topit
- Laptele cu zaharul, untul rece si razatura le-am pus la foc cat sa se topeasca zaharul si untul, se da deoparte
- Galbenusurile se amesteca cu turmericul si sarea, se adauga cate putin din compozitia cu lapte ( care s-a racorit bine ! ) , se amesteca cele doua compozitii
- Peste faina cernuta se inglobeaza compozitia de mai sus plus drojdia amestecand cu o lingura de lemn
- Bolul cu aluatul obtinut se infoliaza, se lasa la cald sa creasca apoi il punem la frigider minim 12 ore, maxim 24
Infoliati-l bine altfel va veti trezi cu aluat prin frigider ! - Intre timp pregatim umplutura
- Miezul de nuca l-am copt apoi ales bine, rasnit dar am oprit cam un pumn sa le pun intregi pentru ca sunt aspectuase cand tai felia de cozonac
- Albusurile se mixeaza, cand stau bat se adauga zaharul pudra, se mai mixeaza pana devine o bezea translucida, am oprit mixerul si am adaugat treptat in ea miezul de nuca, cacaoa si esentele
- Umplutura este un pic moale toacmai de aceea am facut-o dupa ce am terminat aluatul ca pana a 2-a zi numai bine miezul de nuca are timp sa se umfle
- A 2-a zi dupa 20 de ore cat a stat aluatul la frigider, l-am scos sa se obisnuiasca cu temperatura camerei
- Intre timp am tapetat tavile de cozonac cu hartie de copt, aluatul l-am impartit in 4 ca si umplutura, am topit untul si am amestecat galbenusul cu putin lapte
- Pe blatul de lucru infainat se intinde o bucata de aluat in forma dreptunghiulara, se unge cu umplutura si deasupra se imprastie cojile de portocale si de lamaie confiate
- . Aluatul se ruleaza cat mai strans, la fel procedam si cu cealalta bucata apoi le impletim
- Se aseaza in tavi ambii cozonaci si acum trebuiesc lasati cel putin 30 min la caldura sa se odihneasca si sa inceapa sa creasca
- Sunt mai multe procedee : fie lasati la caldura camerei dar sa nu uitati sa-i acoperiti cu un prosop, cine detine model nou de aragaz are un program de mentinere la cald 40 – 60 gr sau in cuptorul cu microunde puneti o cana cu apa pentru 2 min, opriti cuptorul si puneti la dospit
- Inainte de a-i pune la copt am uns cozonacii cu unt topit ajuta sa nu crape cozonacul la copt
! ), se pun in cuptorul preancalzit la 180 gr si dupa 15 min i-am uns cu galbenus , am presarat mac iar temperatura am micsorat-o la 160 gr
- Voi procedati in privinta coptului in functie de cuptorul pr care-l aveti si-l cunoasteti
- Dupa ce s-au copt i-am scos din tavi, am indepartat hartia de copt si i-am lasat pe un gratar sa se raceasca bine
- E bine sa aveti rabdare sa se raceasca si abia atunci sa taiati cozonacul, sa-l serviti cu placere !