MUZEUL BRĂILEI “CAROL I”
Muzeul Brailei este un muzeu judetean din Braila, amplasat in Piata Traian nr. 3.
Muzeul Brailei a fost infiintat in 1881, prin decretul regelui Carol I. Intre 1955 – 1958 a functionat in fostul Han Ceaparu, apoi a fost reorganizat, incepand cu 1959, in actualul sediu.
In 1968 s-a reorganizat expozitia permanenta a muzeului pe structura a doua sectii: de istorie si de arta. Aceasta a fost reamenajata in anul 1985, pentru a ilustra istoria judetului in context national.
Muzeul ocupa o cladire – monument arhitectonic, construita in 1870, avand destinatii diverse de-a lungul timpului (restaurant-hotel, alte utilitati publice).
Imobilul a fost grav afectat de cutremurul din mai 1990 si a fost restaurat. Sectia de arheologie expune colectiile sale pe situri, modalitate ce ofera doua avantaje: pe de o parte vizitatorul are in fata toate vestigiile unei comunitati si isi poate face o imagine completa despre ocupatiile si modul de viata al acesteia; pe de alta parte, procesul de evolutie devine tot mai evident, intrucat se pot observa schimbarile din toate domeniile, de la artefacte la viata spirituala.
Se remarca siturile de la Brailita, Liscoteanca, Gradistea, Insuratei, Silistea, unde evolutia istorica poate fi urmarita pe parcursul mai multor milenii.
Pot fi admirate vase si reprezentari figurative din neolitic, piese de podoaba si prestigiu din epoca bronzului, inventarul mormantului de la Gavani, atelierul unui bijutier de la Gradistea, vase de sticla romane. Structura colectiilor din Sectia de istorie se prezinta astfel: carte veche si rara, romaneasca si straina; manuscrise si documente, romanesti si straine; numismatica romaneasca si straina (inele sigilare, matrici sigilare, monede si bancnote, medalii si plachete); decoratii romanesti si straine (ordine si medalii); istorie militara (uniforme, arme albe si de foc): metrologie; orologerie; aparate de inregistrare si redare a sunetului; fotografii de epoca si clisee pe sticla.
Pe langa sectii de arheologie si istorie, muzeul mai are sectii de arta (Casa Colectiilor), etnografie si arta populara, stiintele naturii, memoriale.