Published On: mar, mai 25th, 2021

Aducem din afara 70% din ce consumam / Cum a ajuns Romania dependenta de importul de alimente din Italia, Spania, Franta

Romania importa o mare parte din alimentele de baza. Carnea, branza si produsele congelate de patiserie sunt in topul alimentelor aduse din strainatate. Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, valoarea acestora ajunge la 1,2 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 15% din totalul inregistrat anul trecut.
Cei din sector se plang ca sunt victima marilor retele de magazine, care au lanturile de aprovizionare altfel facute. Adevarul are totusi alte nuante. Marile retele, care concentreaza comertul alimentar au nevoie de cantitati importante de marfa, iar nevoia e greu de acoperit. E nevoie de asociere, de consolidare a productiei pentru a avea acces pe termen lung la raf.
Pe zi ce trece, Romania este tot mai dependenta alimentar de state precum Italia, Spania, Franta sau Germania. Potrivit ministerului Agriculturii, pe primul loc in topul celor mai importate alimente, se afla carnea de porc cu importuri de 589 milioane de euro. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de branza si cas, cafea, ciocolata si produse de brutarie, patiserie şi biscuiţi, cu o valoare care porneste de la 200 milioane euro fiecare.
Aurel Simion, secretar de stat in Ministerul Agriculturii: “Daca nu am fi avut seceta pedologica in toata regiunea de sud est, balanta comerciala se echilibra cat de cat pentru ca Romania este cunoscuta ca exportator de materie prima. Am ajuns sa importam 70% din ceea ce consumam.”
Simona Carniciu, nutritionist: Carnea de porc indiferent de unde este, poate aveti impresia ca este aceeasi, dar difera foarte mult din punct de vedere nutritional in functie de zona, de alimente pe care le consuma porcul.
Romania importa cantitati foarte mari de produse finite, in conditiile in care multe din fabricile de la noi nu functioneaza. in acest moment, doar 60% din capacitatile de procesare sunt folosite.
Dragos Frumosu, presedinte Sindalimenta: “E o politica a marilor retele comerciale care importa fiecare din tara din care provine, care aduc pe raft produsele romanesti la preturi mai mari decat cele importate, iar lumea se indreapta evident spre cele mai ieftine”.
“La noi in tara nu mai vrea sa munceasca nimeni sa faca agricultura, iar de foame nu putem muri”, spune un barbat.
“Industrializarea si globalizarea determina acest schimb de produse care duce la consumul de alimente din import, sunt o gramada de terenuri disponibile, ar trebui sa folosim granele romanesti”, afirma o femeie.
“Noi nu avem resurse, nu avem de unde sa facem rost chiar si daca vrei, daca nu ar exista import – export, economia s-ar duce in jos”, declara o tanara.
Datele de la Ministerul Agriculturii arata ca anul trecut importurile au fost de 8,9 miliarde de euro, iar exporturile au atins valoarea de 6,9 miliarde de euro.

Cele mai importate alimente in 2020

1. Carne de porc – 589 milioane Euro
2. Branza si cas – 263 milioane Euro
3. Cafea – 224 milioane Euro
4. Ciocolata – 211 milioane Euro
5. Produse de patiserie – 207 milioane Euro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>