Published On: vin, mai 14th, 2021

Bloomberg: Uniunea Europeana sustine ca Rusia incearca sa integreze regiunile separatiste din estul Ucrainei

Uniunea Europeana se teme ca Rusia incearca sa „absoarba” gradual parti ale regiunii separatiste din estul Ucrainei, conform unui document transmis guvernelor statelor-membre, scrie Bloomberg.

Conform jurnalistilor de la Bloomberg, Uniunea Europeana vede pasii facuti de Kremlin, precum organizarea de alegeri nelegitime si emiterea de pasapoarte pentru locuitorii din Donbass, drept masuri pentru „integrarea de facto a regiunilor care au iesit de sub controlul statului ucrainean in Rusia”. Uniunea Europeana urmeaza sa faca public un raport in ce priveste acest lucru, conform documentului citat de Bloomberg.

Rusia a negat, anterior, ca ar avea planuri sa anexeze teritoriile si sustine ca isi pastreaza angajamentul fata de acordul de pace din 2015.

„Rusia nu planuieste sa absoarba pe nimeni si nu a facut niciodata asta”, a spus purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in cadrul unei conferinte, intrebat cu privire la acest document.

Documentul UE prezinta si posibile masuri pe care blocul le poate lua pentru a intari capacitatea de rezistenta a Ucrainei in fata unei potentiale agresiuni rusesti:

Sprijinul pentru lupta impotriva amenintarilor hibrid si contracararea amenintarilor cibernetice si dezinformarii.

Sprijinul pentru campania de vaccinare anti-Covid din Ucraina, mai ales pentru grupurile vulnerabile pentru a evita slabirea tarii ca urmare a unei crize sanitare si socio-economie prelungite.

Cresterea securitatii energetice pentru a micsora dependenta de Rusia

Imbunatatirea eforturilor pentru a evita recunoastere pasapoartelor rusesti emise pentru locuitori ai Crimeei si parti ale Donbasului.

Evaluarea posibilitatii participarii Ucrainei la unei proiecte de securitate europene

Un razboi civil a erupt in estul Ucrainei, in 2014, dupa anexarea de catre Rusia a peninsulei Crimeea de la Ucraina. In ciuda faptului ca un armistitiu a fost semnat intre Ucraina si separatisti, confruntari inca mai au loc frecvent in Donbas, iar bilantul deceselor in urma conflictelor, de peste 13.000, continua sa creasca.

Conflictul din Donbas dureaza deja de aproape sapte ani

Moscova si Kievul sunt angrenate in acest conflict inca din 2014, cand Rusia a anexat peninsula Crimeea si a inceput sustinerea directa a separatistilor din estul Ucrainei pentru a incepe razboiul civil sangeros si pentru a-si declara independenta unilateral.

Conform unui bilant al Organizatiei Natiunilor Unite, 13.000 de oameni au murit in timpul confruntarilor, cei mai multi in primele luni de conflict.

In ciuda Protocolului de la Minsk, un armistitiu negociat cu Uniunea Europeana ca moderator, in vigoare din 2015, conflictul din estul Ucrainei a continuat intr-o forma mai limitata de-a lungul granitei de 500 de kilometri.

Luna trecuta, tensiunile intre Rusia si Ucraina au fost accentuate de miscarile de trupe si echipament militar ale Rusiei – aproximativ 150.000 de militari au fost desfasurati in apropierea granitei cu Ucraina. Dupa mai multe saptamani de tensiuni, declaratii belicoase de ambele parti si apeluri la calm si dezescaladare din partea tarilor occidentale, Rusia a decis sa isi retraga trupele.

Amenintarea Rusiei nu a venit doar prin masarea masiva de trupe ci si prin declaratiile belicoase, uneori chiar direct amenintatoare la adresa Ucrainei. Oficiali rusi au spus inclusiv ca Rusia ar putea sa intervina in apararea separatistilor din estul tarii si ca o eventuala astfel de operatiune „ar fi inceputul sfarsitului pentru Ucraina”.

Amenintarile ruse si situatia tot mai tensionata au dus la apeluri repetate din partea presedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru primirea tarii lui in NATO si Uniunea Europeana.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>