Published On: lun, mai 10th, 2021

Cand vor avea romanii din nou zile libere legale

Ziua Copilului si cele doua zile de Rusalii sunt urmatoarele libere legale care vor trebui acordate salariatilor in 2021, conform Codului muncii. Cei care trebuie sa lucreze in acele zile vor primi, in schimb, compensatii legale.

Asa cum prevede Codul muncii, Ziua Copilului si Rusaliile sunt zile in care salariatii trebuie sa primeasca liber de la munca. Anul acesta, Ziua Copilului, care se sarbatoreste in data de 1 iunie, pica intr-o zi de marti. Ulterior, cele doua zile de Rusalii pica duminica si luni, in zilele de 20 si 21 iunie.

Incepand de anul trecut, salariatii care primesc doua randuri de libere legale cu ocazia Rusaliilor.  (Adica primesc cate doua libere pentru doua culte crestine – pentru ortodocsi si pentru catolici, de exemplu). Trebuie sa recupereze „dublurile” in baza unui program stabilit de angajator.

 

Zilele libere ramase in anul 2021

* 1 iunie (Ziua Copilului) – marti;

* 20 si 21 iunie (prima si a doua zi de Rusalii) – duminica si luni;

* 15 august (Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminica;

* 30 noiembrie (Sarbatoarea Sfantului Andrei) – marti;

* 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) – miercuri;

* 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun) – sambata si duminica.

Conform legislatiei in domeniul muncii, persoanele care apartin altor culte religioase legale decat cele crestine beneficiaza de doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale.

Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/ sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate, prevede Codul Muncii.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>