Published On: joi, mai 20th, 2021

Cristian Diaconescu, despre mesajul transmis Romaniei de Vladimir Putin: Este o prudenta semideschidere a usii

Federatia Rusa are patru subiecte pe care nu vrea sa le discute bilateral cu Romania, preferand sa transmita doar mesaje directe critice sau peste capul Romaniei unor alti parteneri, spune fostul ministru de externe Cristian Diaconescu. Unul dintre aceste subiecte „tabu” este Marea Neagra si este interesant faptul ca presedintele Vladimir Putin l-a mentionat in mesajul pe care l-a transmis cu ocazia prezentarii scrisorilor de acreditare de catre noul ambasador al Romaniei la Moscova, Cristian Istrate.

Presedintele Vladimir Putin a transmis, marti, ca Moscova este deschisa unui dialog cu Romania, pentru dezvoltarea unor „relatii reciproc avantajoase”, si a spus ca vede un potential bun de cooperare in regiunea Marii Negre.

„Declaratia lui Vladimir Putin este o declaratie de intampinare a unui ambasador, Cristian Istrate, reprezentantul Romaniei, cu foarte mare experienta in zona diplomatica. Este o prudenta semideschidere a usii, de remarcat, din partea presedintelui Putin. Asa a primit, evident, evaluarea pe care Ministerul de Externe (de la Moscova – n.r.) a facut-o in ceea ce priveste discursul la primirea originalelor scrisorilor de acreditare”, a comentat miercuri seara, la Digi24, fostul ministru de externe al Romaniei Cristian Diaconescu.

„Intr-adevar, Cristian Istrate, inainte de a fi la post la Moscova, a fost la OSCE la Viena si acolo a avut, din perspectiva Romaniei, o pozitie extrem de echilibrata in legatura cu jocurile, inclusiv in ceea ce priveste Federatia Rusa si Asia Centrala. As interpreta din aceasta cheie si este un anume tip de mesaj, de disponibilitate, aratand ca la un moment dat, eventual, niste pasi pe care diplomatia romaneasca i-ar face in directia Federatiei Ruse ar putea fi intampinati chiar de la cel mai inalt nivel cu un anume tip de disponibilitate”, a aratat Cristian Diaconescu.

„Dar as fi extrem de prudent din acest punct de vedere si daca imi permiteti o evaluare personala, cred ca este un anume semnal in legatura cu capacitatea lui Cristi Istrate de a intermedia din pozitia de ambasador un inceput de dialog”, a adaugat fostul sef al diplomatiei.

 

Rusia renunta la unul din subiectele tabu?

Pe de alta parte, nu este intamplator ca Vladimir Putin a vorbit si despre regiunea Marii Negre, pentru ca problema fundamentala este sa stabilim intre Moscova si Bucuresti o agenda, a mentionat Cristian Diaconescu. „Asa, se pot intalni fata in fata politicieni, diplomati – sigur, respectand anumiti parametri care tin de sistemul de sanctiuni instituit, adica nu cu oricine din Federatia Rusa te poti intalni, pentru ca exista anumite reguli pe care le-am hotarat inca din 2014 in NATO si Uniunea Europeana. Faptul ca Federatia Rusa mentioneaza Marea Neagra (este semnificativ – n.r.) – pana acum a refuzat orice discutie cu Romania pe acest subiect. Deci, ei nu vor sa puna pe agenda: Marea Neagra, Republica Moldova, Ucraina sau scutul antiracheta. Din aceasta perspectiva, prefera sa transmita doar mesaje directe critice sau peste capul Romaniei unor alti parteneri”, a dezvaluit fostul ministru de externe.

„Aici este problema de fond – putem critica, dar refuzam sa discutam la masa negocierilor o serie de subiecte”, a aratat Cristian Diaconescu. „Sper ca acest tip de mesaj anuntat – pentru ca Romania oricand, daca discuta la Est cu oricine, nu poate exclude Marea Neagra din pachetul de dialog, este cat se poate de evident, indiferent din ce perspectiva privim acest subiect – deci, sper ca poate reprezenta o tema de clarificare reciproca in legatura cu intentiile fiecaruia dintre noi in bazinul Marii Negre. Pentru ca sunt suficiente probleme de insecuritate si generate de problemele de stabilitate care trebuie avute in vedere”, a subliniat Cristian Diaconescu.

De ce Vladimir Putin a invocat problema Transnistriei

Presedintele Vladimir Putin a avut marti un mesaj si catre Republica Moldova, in care a evocat problema Transnistriei. „Vom continua sa promovam cautarea unei solutii corecte pentru Transnistria si a unui acord care sa-i acorde un statut special, cu garantii solide, bazat pe respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova”, a spus liderul de la Kremlin.

„Este un mesaj transmis catre diplomati. Diplomatii au obligatia sa pastreze palierele de dialog cu oricine. Politicienii, militarii, zona economica – acolo fiecare isi are mandatul sau. Diplomatul este cel care ramane ultimul in transee. Deci, daca intr-adevar semnalul pe care l-a transmis presedintele Putin nu este adresat numai lui Cristi Istrate, ca sa fie transmis la Bucuresti, ci este adresat si propriilor subordonati, atunci, sigur, se deschid niste coridoare diplomatice care, la un anume nivel corespunzator, pot la un moment dat, pe baza unei agende, sa intretina dialogul. Aceasta este meseria noastra. Din acest punct de vedere, angajamentul pe care diplomatul il poate face este unul care tine strict de dialog”, a explicat Cristian Diaconescu.

Intrebat daca acesta este un moment bun, o sansa, o ocazie, fostul sef al diplomatiei a indemnat la prudenta. „Cred ca este prematur sa tragem o concluzie, sa vedem cum vor evolua lucrurile in continuare. Am toata increderea in Cristi Istrate, insa, ca atata vreme cat vor exista oportunitati diplomatice, el le va folosi”, a incheiat fostul ministru de externe.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>