Published On: vin, mai 21st, 2021

Dupa coronavirus, India este lovita si de “ciuperca neagra”, cu mortalitate de 50% / Mii de cazuri raportate la pacienti COVID

India ar trebui sa declare epidemie de “ciuperca neagra”, dupa ce numarul cazurilor de infectie cu aceasta boala letala a crescut, avertizeaza autoritatile sanitare din aceasta tara. Mii de cazuri au fost inregistrate in ultimele luni la pacienti bolnavi de COVID sau care se recuperasera dupa infectia cu coronavirus.

Infectia, denumita mucormicoza, este destul de rara, insa are o rata de mortalitate de 50%, unii pacienti putand fi salvati doar prin scoaterea unui ochi sau prin taierea maxilarului.

In ultimele luni, in India au fost inregistrate mii de astfel de cazuri la pacienti bolnavi de COVID sau care se recuperasera dupa infectia cu coronavirus.

Medicii banuiesc ca ar putea exista o legatura cu steroizii folositi in tratarea COVID.

Diabeticii prezinta un risc deosebit, ciuperca neagra parand sa se instaleze la 12-15 zile dupa ce pacientul s-a vindecat de COVID.

Lav Agarwal, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a trimis joi o scrisoare catre 29 de state din India, cerandu-le sa declare epidemie de ciuperca neagra. Ministerul va putea astfel sa monitorizeze mai atent evolutia din fiecare stat si sa recomande tratamentele necesare.

Nu este clar exact cate cazuri exista in India, care trece acum prin al doilea val de coronavirus, cu sute de mii de infectii noi si mii de decese zilnic.

Ministrul Sanatatii din statul Maharashtra, Rajesh Tope, a declarat saptamana trecuta ca erau 1.5000 de cazuri de ciuperca neagra in acest stat, unul dintre cele mai puternic lovite de pandemie. Intr-un spital din Mumbai s-au inregistrat 24 de cazuri in doua luni, fata de sase cazuri in tot anul precedent.

Medicii au spus, de asemenea, ca a trebuit sa sa scoata ochii pacientilor sau sa le taie maxilarele, pentru a impiedica propagarea ciupercii la creier, lasand astfel pacientii desfigurati pe viata.

Cresterea numarului de cazuri de mucormicoza a dus la epuizarea stocurilor de Amfotericina B, medicament antifungic, desi este produs de numeroase companii farmaceutice din India. De disperare, multi oameni au recurs la piata neagra pentru procurarea medicamentului.

Ce este ciuperca neagra

Mucormicoza este o infectie foarte rara. Este cauzata de expunerea la o ciuperca care se gaseste de obicei in pamant, in plante, balegar, fructe sau legume putrezite.

Ciuperca neagra afecteaza sinusurile, creierul si plamanii si poate fi fatala pentru pacientii diabetici sau cu imunitatea scazuta (cancer, HIV/SIDA).

Printre simptomele care apar in cazul infectiei se numara: nas infundat si sangerari, durere si umflare a ochiului, pleoape cazute si vedere incetosata sau chiar pierdere a vederii. De asemenea, pe piele pot aparea pete de culoare neagra.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>