Published On: lun, mai 10th, 2021

EXCLUSIVITATE / DNA le-a dat bucuria in scarba lui Bunea Stancu & Co

Directia Nationala Anticoruptie ii da bucuria in scarba fostului baron PSD Gheorghe Bunea Stancu si acolitilor lui. Dupa ce a suflat usurat si in deocamdata in libertate, fiind achitat in prima instanta de Tribunalul Vrancea, acum procurorii DNA au contestat decizia magistratilor vranceni, urmand ca in curand, Curtea de Apel Galati sa dea ultimul verdict.

La capatul unui proces care a durat sapte ani, Tribunalul Vrancea l-a achitat, pe 7 aprilie 2021, pe Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Braila, de acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata si conflict de interese, pe motiv ca faptele nu sunt prevazute de legea penala. Aceeasi decizie a fost luata si fata de alte 15 persoane inculpate in dosar, printre care se numara si Florin Mija, fost vicepresedinte al CJ Braila.

Stancu a fost achitat pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata – pe motiv ca fapta nu este prevazuta de legea penala, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma continuata – pe motiv ca fapta nu este prevazuta de legea penala si conflict de interese, tot pe motiv ca fapta nu este prevazuta de legea penala. Motivarea achitarilor, respectiv „fapta nu este prevazuta de legea penala”, a fost aplicata in cazul tuturor celorlalti inculpati.

Totodata, generoasa instanta a dispus ridicarea masurii sechestrului asigurator instituita de procurori asupra mai multori bunuri care ii apartin lui Gheorghe Bunea Stancu: „imobil situat in municipiul Braila, format din cladiri cu o valoare impozabila de 1.940.892,26 lei; imobil situat in mun. Braila, format din cladiri cu o valoare impozabila de 1.323.620,25 lei; teren in suprafata de 340 mp; suma de 3650 euro ridicata cu ocazia perchezitiei domiciliare”.

In exclusivitate pentru Infobraila, reprezentantii DNA au declarat ca au reactionat dupa ce, la data de 7 aprilie, judecatorii de la Tribunalul Vrancea au dispus achitarea inculpatilor din dosarul 2610/91/22014 privind fapte de coruptie. Astfel, procurorii anticoruptie au formulat apel pe 9 aprilie si 12 aprilie, dupa cum se confirma si pe site-ul Tribunalului Vrancea. In aceste conditii, dosarul va fi trimis la Curtea de Apel Galati unde se va lua decizia finala in acest dosar.

2014, anul negru pentru Stancu and Company

In octombrie 2014, procurorii DNA Galati au trimis in judecata nu mai putin de 18 inculpati, lotul avandu-l in prim-plan pe Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean. Dosarul a devenit public la inceputul lunii august 2014, cand Bunea Stancu a fost saltat de mascati din biroul sau, dus la audieri si retinut pentru 24 de ore, pentru ca apoi sa fie arestat preventiv.
Ceilalti inculpati din dosarul in care se vorbeste despre atribuirea preferentiala a unor contracte din bani publici si un prejudiciu de aproape 3 milioane de lei sunt Florin Mija, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean, firmele Concivia si Tancrad, administratorii celor doua societati comerciale, 11 functionari din Consiliul Judetean si contabilul-sef al Primariei Vadeni. Unul dintre functionarii trimisi in judecata a decedat in urma in timpul judecatii. Pe lista inculpatilor apar si trei societati de constructii prin care s-ar fi derulat intreaga afacere, alaturi de cei doi administratori, numarul total al celor trimisi in fata instantei ridicandu-se la 19. Firmele sunt SC TANCRAD SRL Galati, SC TANCRAD Construct SRL Braila (afacerile familiei milionarilor galateni Stancic) si SC CONCIVIA SA Braila, firmele de casa ale PSD, fiind practic singurele firme care participau si castigau contractele de achizitie publica pe plan local si judetean”

Trecutul infractional al lui Bunea Stancu

Pana acum, Bunea Stancu a fost condamnat in doua dosare si a fost achitat in alte doua.

Primul e dosarul „Mita la PSD”, in care, in 2009, Bunea Stancu a intermediat milionul de euro oferit de patronul „InterAgro”, Ioan Nicolae, pentru campania prezidentiala a lui Geoana. in schimb, Ministerul Economiei trebuia sa ia masuri pentru ca preturile gazelor sa fie pe placul lui Nicolae. Gh Bunea Stancu a fost arestat pe 2 aprilie 2015 si a fost condamnat la 3 ani de inchisoare. A ajuns la Penitenciarul Focsani, unde a fost bibliotecar si ucenic in tamplarie.

Dupa un an si 4 luni, in august 2016, i-a fost aprobata eliberarea conditionata. In dosarul „InterAgro“, in care Ioan Nicolae incerca mituirea unor demnitari pentru o HG de subventionare a pretului gazelor, Bunea Stancu ar fi incasat de la Nicolae un milion de euro, ca parte din profitul distribuirii ingrasamintelor chimice in judetele din jurul Brailei. Ioan Nicolae s-a ales cu 3 ani si jumatate de inchisoare, iar Stancu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti.

In 2019, Curtea de Apel Galati l-a condamnat pe Bunea Stancu la 3 ani si 8 luni de inchisoare in dosarul „Sportul“. In acest dosar, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Stancu si pe directoarea economica a CJ Braila, Alina Rusu, pentru abuz in serviciu si conflict de interese, dupa ce au aprobat finantarea cu 7.512.207 lei a SC Club Fotbal Braila si a asociatiei Handbal Club „Dunarea“ Braila, cluburi controlate de Stancu prin firmele sale. In dosarul 1614/91/2015, Tribunalul Focsani a achitat-o pe directoarea CJ Braila, dar pe Stancu il condamnase la 3 ani de inchisoare. Instanta de apel a admis cererea procurorilor DNA, majorandu-i pedeapsa la 3 ani si 8 luni. In seara de 28 iunie, Bunea Stancu a ajuns in Penitenciarul Galati, dar imediat a inceput demersurile pentru eliberarea conditionata. Dupa doar o luna si trei saptamani de arest, Stancu a fost pus in libertate.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>