Published On: joi, mai 6th, 2021

Medicii investigheaza o noua boala cerebrala misterioasa aparuta in Canada

Share This
Tags

Medicii din Canada intalnesc pacienti care prezinta simptome similare cu cele ale bolii Creutzfeldt-Jakob, o afectiune fatala foarte rara, care ataca creierul. Dar cand au analizat cu atentie mai mare cazurile, ceea ce au descoperit i-a bulversat.

In urma cu aproape doi ani, Roger Ellis s-a prabusit intr-o criza, in ziua in care aniversa 40 de ani de la nunta. In varsta de peste 60 de ani, barbatul era perfect sanatos si se bucura de pensionare, dupa ce a lucrat zeci de ani ca mecanic industrial. Fiul lui, Steve Ellis, spune ca dupa acea zi fatidica, sanatatea tatalui sau s-a degradat rapid.

„A avut vedenii, halucinatii, a slabit, a devenit agresiv si a inceput sa repetea”, a spus Steve. „La un moment dat nici nu putea sa mearga. La spital ne-au spus ca o sa moara, dar nimeni nu stia de ce.”

Medicii lui Roger Ellis au suspectat mai intai boala Creutzfeldt-Jakob (CJD). CJD este o boala degenerativa cerebrala fatala si foarte rara. Pacientii prezinta deficiente de memorie, modificari de comportament si dificultati de coordonare. O categorie cunoscuta este varianta CJD care este legata de consumul de carne contaminata cu boala vacii nebune. CJD apartine, de asemenea, unei categorii mai largi de tulburari cerebrale, cum ar fi Alzheimer si Parkinson.

Dar testul CJD pentru Roger Ellis a iesit negativ. Iar investigatiile nu au descoperit ce se intampla cu el.

Cand a fost semnalata prima data boala cerebrala misterioasa

Fiul sau spune ca echipa medicala a facut tot posibilul pentru a atenua diferitele simptome ale tatalui sau, dar au ramas in continuare cu un mister: ce se afla in spatele declinului lui Roger Ellis?

In luna martie a acestui an, Ellis junior a descoperit un posibil raspuns.

Radio-Canada, canalul public de radiofonie, a obtinut o copie a unei note de sanatate publica care a fost trimisa unitatilor teritoriale prin care medicii erau avertizati despre un grup de pacienti care prezinta o boala degenerativa necunoscuta a creierului.

„Primul lucru pe care l-am spus a fost: „Este si cazul tatalui meu””, spune Steve.

Acum se crede ca Roger Ellis este unul dintre cei afectati de boala misterioasa si se afla sub ingrijirea doctorului Alier Marrero.

Medicii au semnalat prima data boala in 2015. La acea vreme era un singur pacient, un „caz izolat si atipic”, spune Alier Marrero. Dar de atunci au aparut mai multi pacienti, iar medicii au reusit sa identifice afectiunea acestui grup ca fiind una diferita – un sindrom „nevazut pana acum”.

In prezent sunt 48 de cazuri, impartite in mod egal intre barbati si femei, cu varste cuprinse intre 18 si 85 de ani. Acesti pacienti provin din zonele New Brunswick, Peninsula Acadiana si Moncton. Se crede ca sase persoane au murit din cauza bolii.

Majoritatea pacientilor au inceput sa prezinte simptome in anii recenti, incepand cu 2018, desi se crede ca unul le-a avut inca din 2013.

Simptomele noii boli

Dr. Marrero spune ca simptomele sunt multe si pot varia la pacienti.

La inceput, pot exista modificari comportamentale, cum ar fi anxietatea, depresia si iritabilitatea, impreuna cu dureri inexplicabile, dureri musculare si spasme la persoane care nu au suferit inainte de nicio boala.

Frecvent, pacientii dezvolta probleme de somn – insomnie sau hipersomnie severa – si probleme de memorie. Pot exista deficiente in exprimare care avanseaza rapid, ceea ce face dificila comunicarea sau apar probleme precum balbaiala sau repetarea cuvintelor.

Un alt simptom este pierderea rapida in greutate si atrofia musculara, tulburarile de vedere si problemele de coordonare. Multi pacienti au nevoie de insotitori sau scaune cu rotile.

Unii au halucinatii si aud sunete ciudate, iar multi pacienti cred ca cei apropiati au fost inlocuiti de impostori.

Dr. Marrero, neurolog din Moncton, conduce investigatia asupra acestei afectiuni, cu ajutorul unei echipe de cercetatori si a agentiei federale de sanatate publica.

Boala inca nu are un tratament si nu se stie cum se declanseaza

Pacientii suspectati sunt supusi unor teste pentru diverse boli – genetice, autoimune, forme de cancer, programe de screening pentru virusi, bacterii, ciuperci, metale grele si anticorpi anormali. Sunt intrebati despre factorii de mediu, stilul de viata, calatorii, istoricul medical si sursele de hrana si apa.

Dincolo de a ajuta la ameliorarea unor simptome, nu exista niciun tratament. Teoria este ca boala este dobandita, nu genetica.

„Prima noastra idee comuna este ca exista un element toxic dobandit care declanseaza modificarile degenerative”, spune dr. Marrero.

Dr. Neil Cashman, neurolog la Universitatea British Columbia, este unul dintre cercetatorii care incearca sa dezlege acest mister medical. In ciuda faptului ca pacientii nu prezinta nicio urma a vreunei boli prionice cunoscute, nu a fost exclusa drept cauza, spune el.

O alta teorie este expunerea cronica la o „excitotoxina”, cum ar fi acidul domoic, care a fost legat de un incident de otravire alimentara din 1987 de la midii contaminate, incident petrecut intr-o provincie apropiata.

Impreuna cu tulburarile gastro-intestinale, aproximativ o treime dintre cei afectati prezentau simptome precum pierderea memoriei, ameteli, confuzie. Unii pacienti au cazut in coma si patru au murit.

Dr. Cashman spune ca suspecteaza si o alta toxina – beta-metilamino-L-alanina (BMAA) – care a fost implicata in dezvoltarea unor boli precum Alzheimer si Parkinson. BMAA este produsa de cianobacterii, cunoscute in mod obisnuit ca alge albastre-verzi. Unii cercetatori cred, de asemenea, ca BMAA este legata de o boala neurodegenerativa documentata la o populatie indigena de pe insula Guam, la mijlocul secolului al XX-lea.

Dr. Cashman avertizeaza ca lista actuala de teorii „nu este inchisa”.

Dr. Marrero spune ca este posibil ca boala sa fie raspandita si in alte zone, nu doar in comunitatile de pescari cu plaje de nisip in care a fost gasita pana acum.

Starea lui Roger Ellis s-a stabilizat, spune fiul sau. Se afla intr-o casa de ingrijire specializata si are nevoie de asistenta pentru activitatile zilnice. Are probleme de vorbire si de somn.

Steve Ellis, care conduce un grup de sprijin pe Facebook pentru familiile afectate de aceasta boala, spune ca vrea ca oficialii guvernamentali sa comunice transparent cu privire la aceasta boala. Dar inainte de orice vrea sa stie ce l-a imbolnavit pe tatal sau. „Stiu ca lucreaza la asta, dar cum s-a intamplat?” – se intreaba el.

„Ca familie, suntem foarte constienti de faptul ca probabil va muri din cauza asta si speram ca vom avea niste raspunsuri”, mai spune el.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>