Published On: mie, mai 19th, 2021

Misterul „barbatului din Somerton” / O enigma veche de peste 70 de ani ar putea fi rezolvata cu ajutorul ADN-ului

Corpul unui barbat gasit pe o plaja din sudul Australiei in urma cu peste 70 de ani va fi exhumat in speranta ca astfel va fi elucidat unul dintre cele mai interesante mistere ale tarii.

Identitatea si cauza mortii „barbatului din Somerton”, asa cum a devenit cunoscut, au ramas un mister. De-a lungul anilor, in privinta identitatii sale au circulat numeroase teorii, de la cea a spionului la cea a iubitului respins.

 Acum, politia australiana spune ca progresele in tehnologia ADN pot aduce raspunsurile cautate timp de zeci de ani.

 

Ce se stie pana acum

Corpul barbatului a fost gasit pe 1 decembrie 1948, pe plaja Somerton a orasului Adelaide. Cazuse de pe un dig. Barbatul purta costum si cravata, dar nu avea nimic in buzunare prin care sa poata fi identificat.

Ancheta initiala si autopsia nu au dus la nicio concluzie, iar cadavrul a fost inmormantat intr-un cimitir din Adelaide, sub o piatra de mormant pe care scrie doar „barbat necunoscut”.

Dar cateva articole bizare gasite asupra lui au incurajat speculatiile. Avea cu el o o valiza, articole de imbracaminte cu etichetele indepartate si scrieri incoerente despre care se crede ca ar putea fi un cod. De asemenea, avea o bucata de hartie rupta pe care erau scrise cuvintele in farsi Tamam Shud („s-a terminat”, in traducere).

„De mai bine de 70 de ani, oamenii au facut speculatii asupra identitatii si mortii acestui om”, spune procurorul general din Australia de Sud, Vickie Chapman.

Luna trecuta, Chapman a declarat ca decizia de exhumare a corpului a venit in urma „interesului public puternic” in acest caz.

Ce se intampla mai departe

Exhumarea a inceput miercuri, dar presa locala relata ca lucrurile se misca mai incet decat se astepta, din cauza lutului dens de pe mormant si pentru ca nu se stie daca barbatul a fost ingropat intr-un sicriu.

Accesarea ramasitelor barbatului poate fi un prim pas pentru construirea a unui profil ADN. Pe baza acestuia, daca pot obtine o cantitate suficienta de probe, vor incerca sa identifice barbatul si sa afle de unde a venit.

„Tehnologia disponibila acum este in mod clar cu ani-lumina inaintea tehnicilor disponibile atunci cand acest corp a fost descoperit, la sfarsitul anilor 1940”, a spus dr. Anne Coxon, expert in cercetare criminalistica.

Ea a explicat ca testele de acest gen sunt extrem de complexe, dar anchetatorii vor folosi „fiecare metoda aflata la dispozitie pentru a incerca sa elucideze acest mister”.

Cazul face parte din Operatiunea Persevere, al carei scop este sa identifice toate toate ramasitele ramase pana acum neidentificate in Australia de Sud.

„Este o poveste care a captat imaginatia oamenilor din intreaga tara si chiar din intreaga lume. Cred ca, in cele din urma, putem gasi cateva raspunsuri”, a spus Chapman.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>