Planeta se incalzeste mai repede decat s-a anticipat / Pana in 2025, lumea va atinge primul prag critic de temperature
Acordul de la Paris vizeaza mentinerea incalzirii planetei sub nivelul de +2 grade Celsius si, daca e posibil, la +1,5 grade, comparativ cu epoca preindustriala. Celsius.
Pana in 2025 exista o probabilitate de 40% ca temperatura globala sa fie cu 1,5 grade Celsius mai mare decat nivelul inregistrat in perioada preindustriala, conform unui raport intocmit de Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO). Acesta este primul prag critic de temperatura stabilit in urma Acordului de la Paris, din 2015, care vizeaza mentinerea incalzirii globale sub nivelul de +2 grade Celsius si, daca e posibil, la +1,5 grade Celsius. Practic, „sansele” ca acest prag sa fie atins in urmatorii 4 ani s-au dublat, dupa ce in urma cu 10 ani in urma aceasta probabilitate era de doar 20%.
Raportul WMO se bazeaza pe simulari realizate de serviciul meteorologic britanic (UK Met Office) si studii similare realizate in alte 10 tari, inclusiv SUA si China.
„Ne apropiem de pragul de 1,5 grade – inca nu am ajuns acolo, dar suntem aproape”, a declarat meteorologul Leon Hermanson.
Cu toate acestea, o depasire pe durata unui singur an a pragului de 1,5°C nu va insemna, automat, un esec al Acordului de la Paris, deoarece acest acord incearca mentinerea sub control a incalzirii globale pentru o perioada de mai multi ani, nu doar unul singur.
„Dar este, totusi, o veste foarte proasta”, a spus Joeri Rogelj, cercetator la Institutul Grantham al Colegiului Imperial din Londra. „E insa o veste care ne spune inca o data ca actiunile impotriva schimbarilor climatice sunt pana in acest moment total insuficiente si ca trebuie, de urgenta, sa reducem la zero emisiile de gaze cu efect de sera pentru a opri incalzirea globala”, a spus Rogelj.
In anul 2021, cresterea temperaturii globale va fi cu circa 1 grad Celsius peste media perioadei preindustriale
Conform climatologului Ed Hawkins de la universitatea Reading, pragul de 1,5 grade a fost depasit in doua luni din anul 2016.
„Odata cu incalzirea climatica, vom avea mai multe luni cu crestere de peste 1,5 grade, apoi un an, apoi doi-trei ani la rand si, in cele din urma, fiecare an”, a spus Hawkins. Cercetatorul a mai adaugat ca valoarea de 1,5 nu trebuie insa privita ca un „numar magic pe care trebuie sa-l evitam”.
„Nu chiar ca o prapastie, ci mai degraba o panta pe care deja ne aflam”, a spus Hawkins.
La finele anului 2020, Serviciul meteorologic britanic a estimat ca temperatura medie globala in anul 2021 va fi cu 0,91-1,15 grade Celsius mai mare, peste media perioadei preindustriale (1850-1900). Astfel, 2021 urmeaza a fi al saptelea an consecutiv cu temperaturi care au fost in general cu 1 grad Celsius mai ridicate decat nivelurile preindustriale.
Seria celor mai calzi ani a inceput in 2015, primul an cand temperatura globala a aerului a depasit cu 1 grad Celsius perioada preindustriala (1850-1900).
2021 va fi al saptelea an consecutiv cu temperaturi cu peste 1 grad Celsius mai ridicate decat nivelurile preindustriale.
Acordul de la Paris din 2015 vizeaza mentinerea incalzirii planetei sub nivelul de +2 grade Celsius si, daca e posibil, la +1,5 grade Celsius.
Pentru a spera in respectarea obiectivului de +1,5 grade Celsius, trebuie reduse emisiile cu 7,6% anual in perioada 2020-2030, potrivit ONU. O cifra similara in scadere a fost masurata in 2020, dar acest lucru a fost determinat de pandemia de COVID-19.
„Daca incalzirea provocata de om se situeaza la limita inferioara a intervalului, obiectivul de 1,5 grade Celsius este inca realizabil prin reduceri ambitioase si rapide ale emisiilor”, a indicat Nathan Gillet, cercetator in cadrul Centrului canadian pentru modele climatice, mediu si schimbari climatice. „Dar daca ne gasim la limita de sus a estimarii, obiectivul de 1,5 grade Celsius ar putea fi practic imposibil”, a spus omul de stiinta.