Prin ce trec soferii romani de TIR pe soselele din Europa / „In Franta, e la noroc, nu se stie cand esti atacat”
„Transportul in Vest e un miraj”, spun soferii romani de TIR care isi impart viata intre casa si cabina autocamionului de mare tonaj pe care il conduc pe autostrazi internationale. Moartea soferului Mihai Spataru, ucis intr-o parcare din Franta, a adus in atentia publica probleme vechi ale soferilor de TIR. Acestia se confrunta cu o criminalitate crescuta in parcarile de camioane din Europa. „Nu suntem mercenari sa ne luptam cu ei”, spune un alt sofer roman, Ilie Matei.
In jur de 150.000 de romani lucreaza ca soferi de camioane pe soselele din Europa. Cele mai periculoase tari, spun ei, sunt Anglia si Franta.
„Ne avem doar unii pe altii”, spune Ilie Matei, sofer de TIR, care are si pagina de Facebook „Omul soselelor” unde se aduna informatii despre soferii romani.
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a spus pentru Libertatea: „Incerc sa aflu daca autoritatile franceze au o strategie pentru a preveni si combate infractiunile asupra soferilor de camioane in zona Calais”.
Unul dintre cele mai mari sindicate din Marea Britanie si Irlanda a solicitat reforme urgente privind modul in care sunt inregistrate decesele soferilor, pasagerilor sau pietonilor ucisi si raniti in accidente rutiere care implica camioane, dupa ce cercetarile au constatat o crestere cu 50% a deceselor soferilor de camioane.
Saptamana trecuta, un sofer roman a fost omorat intr-o parcare din Franta, pe A28 din Somme, dupa ce i-a surprins in flagrant delict pe cei care furau marfa pe care o transporta. Marti, 25 mai, o stire din presa italiana anunta moartea unui alt sofer roman de camion. Barbatul de 50 de ani a fost gasit fara viata in cabina, intr-o parcare din zona industriala a localitatii Rivoli di Osoppo, din provincia Udine, conform Observatornews. Acesta prezenta pe corp mai multe rani injunghiate. Ancheta este inca in desfasurare.
Mihai Spataru avea 38 de ani si era coleg de echipaj cu sotia lui
Cazurile nu sunt izolate. „Noi suntem soferi profesionisti, nu suntem mercenari sa ne luptam cu ei”, spune Ilie Matei, un sofer de TIR cu care a vorbit Libertatea. „Ei” sunt cei care ii jefuiesc si ataca in parcari, de la un om la grupuri infractionale.
Realitatea dintr-o cabina
Gigi, 52 de ani, lucreaza de 6 luni pe un camion frigorific. Pleaca in curse de cate doua saptamani si transporta fructe si legume din Spania in mai multe tari, precum: Olanda, Anglia, Franta, Germania, Italia.
„Sunt diferente mari, daca esti roman si te angajezi, primesti mai putini bani decat ai lor”, spune barbatul. Este sofer secund, ceea ce inseamna ca primeste 0,6 centi pe kilometru, fata de soferul titular, un spaniol, cu care imparte cabina la drum si este platit cu 0,12 centi/kilometru. Soferul titular este responsabil si din punct de vedere birocratic.
„Siguranta e zero”
Gigi spune ca inca de la inceput, colegul lui de cabina i-a explicat cea mai importanta regula: chiar daca vezi ca iti fura paletii sau motorina, nu cobori din cabina.
Acelasi lucru spune si Ilie Matei, sofer din 2006, care se arata mai degraba resemnat de situatia de pe soselele statelor UE: „Pentru unele probleme nici autoritatile nu au rezolvare”.
„Opresti, nu stii cum te trezesti. In Franta, e la noroc, nu se stie cand esti atacat”. Una dintre metodele folosite de cei care fura motorina sau marfa este cea prin care „gazeaza soferul”. Asta se intampla prin introducerea unui gaz in filtrul de habitaclu, cel care filtreaza aerul care intra din exterior in cabina masinii, explica soferul roman.
Drumul spre politie
Ilie Matei spune ca de cele mai multe ori soferii nu depun plangeri la politie, pentru ca este prea dificil. „Sectia de politie e de obicei in centrul orasului si noi nu putem intra cu masinile acolo. Ne luam amenda”. Apoi, mai este limba, ca un impediment major.
Cand trebuie sa ia pauza apare o alta problema: locurile de parcare. Noaptea, sunt pline. „Politia nu exista. In Franta nu am vazut noaptea politie. In Spania am mai vazut controale”, spune si Gigi.
Pe harta locurilor nesigure pentru un sofer de camion, pe langa nordul Frantei este si Anglia.
„Mi-au spart cabina”, povesteste Ilie Matei. Nu era in masina, dar paguba a fost destul de mare. „Cand pleci de acasa atata timp, ai multe la tine”. Bani, telefoane si alte dispozitive, provizii.
Soferii cer ajutorul Parlamentului European
„Se intampla in toate parcarile din Europa, pentru ca nimeni nu pune pret pe viata soferilor, nimeni nu da doi bani pe siguranta in parcari, pentru ca soferul este considerat un numar, este cea mai ieftina piesa de schimb a camionului”, arata o petitie publica, din partea soferilor de camioane. Soferii cer Parlamentului European modificarea legislatiei. Acestia isi doresc un dialog cu autoritatile, dar mai ales sa fie in siguranta pe drumuri si in parcari, „fara stres, fara frica”.
Vlad Gheorghe, europarlamentar USR
„Am primit mai multe mesaje de la cetateni si inclusiv marturiile publice din acest caz arata ca nu este unul izolat, dimpotriva, zona respectiva (Calais, Franta, n.r.) este recunoscuta pentru un nivel ridicat de infractionalitate asupra camioanelor si soferilor, multi dintre ei romani. Am solicitat si ministerului francez de resort o analiza privind numarul si tipul faptelor similare inregistrate in ultimii trei ani, e important sa stim cate dintre acestea au fost solutionate. Incerc sa aflu daca autoritatile franceze au o strategie pentru a preveni si combate infractiunile asupra soferilor de camioane in zona Calais, care sunt cauzele si ce masuri se impun”, a declarat europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe.
Parcari cu stele
Comisia Europeana a inceput o mapare a conformitatii parcarilor, in care acestea sunt calificate in functie de standardele cu privire la securitate: nivel scazut de securitate (Bronz), nivel mediu (Silver) si nivel mare (Gold si Platinum). „Ceva similar cu stelele de la hotel”, explica Gheorghe.
„Doar unii pe altii ne avem”
O alta modalitate prin care TIR-urile sunt pradate este prin blocarea autostrazilor, pe timp de noapte. „Cu pietre, sticle, sticle incendiare”, explica Ilie Matei. Si-a ales meseria asta pentru ca o iubeste, dar si pentru ca „ii place sa fie mai liber”. Dupa mai bine de 15 ani in care a parcurs zeci de mii de kilometri, ca sa fie in siguranta, libertatea a capatat alte forme:
- Prind usile de la cabina cu niste chingi. Marfa e la noroc, daca ti-o ia sau nu.
Ilie Matei se ocupa si de o pagina de Facebook devenita un spatiu virtual unde cei care strabat tari de la inaltimea volanului unui camion astern realitatea cu care se confrunta. Mesajul lor este simplu: „Avem nevoie unii de ceilalti si trebuie sa realizam ca odata trecuti de Bors sau Nadlac, doar unii pe altii ne avem”.
Multi dintre soferii activi pe aceasta pagina, reclama insa lipsa de colegialitate. „Ne mai trebuie cativa ani buni sa ajungem sa ne consideram toti colegi in parcare si sa ne ajutam intre noi. In foarte multe situatii am parcat pe weekend langa masina de Romania, ca sa mai schimbam o vorba sau ceva, si am avut surpriza ca colegul nici macar sa nu coboare din cabina… d-apoi sa mai cer ceva ajutor daca aveam nevoie… Este mult pentru a intelege conceptul de colegialitate”.
Dar problemele soferilor incep pe drumurile din Romania, „infrastructura si aglomeratia de la vama”. Ilie Matei povesteste ca a stat si 16 ore la granita. „Nimeni nu intelege ca functionam dupa un program”. Asta inseamna oboseala pentru soferi si marfa stricata. „Stii cat timp iti trebuie sa treci frontiera dintre Romania si Ungaria? Iti spun eu, ca trec saptamanal, minim 4-5 ore, daca ai noroc. Stii de cand se intampla asta? Dintotdeauna”, scrie un alt sofer pe pagina de Facebook.
Stigmatul placutelor de Romania Imediat dupa aderarea Romaniei la UE, masinile venite din Romania functionau la limita legalitatii, isi aminteste barbatul. Ilie Matei explica consecinta: „Am ramas un pic vizati. Avem eticheta ca noi incercam sa mai fentam”.
Spune ca a trait experiente in care descarcatul si incarcatul marfii a durat mult mai putin, doar fiindca se afla la volanul unei masini cu placute de Italia. Barbatul crede ca un sindicat ar ajuta, la fel cum se intampla in cazul soferilor din alte tari, care au inclusiv salariul negociat prin intermediul sindicatelor. Vizite de lucru in parcari „Solutia mea e sa mentin presiunea pe autoritatile franceze”, declara europarlamentarul Vlad Gheorghe. El spune ca soferii vor fi cu atat mai in siguranta, cu cat se va vorbi mai mult in spatiul public despre problemele din cabinele internationale. In continuare, „lipseste raspunsul autoritatilor pe problemele securitatii din parcari”.
In acelasi timp, europarlamentarul promite mai multe vizite in parcari, pentru a vorbi cu soferii si a vedea de la fata locului ce e de facut. Pana atunci insa, soferii romani de camioane se inchid in cabine sau asista neputinciosi la ranirea si chiar moartea unor colegi.