Romania la un pas de relaxare / Propunerile Guvernului: fara masca in aer liber si restrictii de noapte
Klaus Iohannis: Sa nu credem ca 1 iunie e data de relaxare totala. Nu va fi!
Presedintele Klaus Iohannis spune ca 1 iunie nu va fi data „relaxarii totale” si ca se va renunta treptat la masuri daca numarul infectarilor noi cu COVID-19 scade foarte mult si pe masura ce numarul persoanelor vaccinate va creste.
„1 iunie este o data pe care va rog sa nu o supraevaluati, este data la care Guvernul va prezenta evaluarile pentru posibila relaxare. Sa nu credem din greseala ca 1 iunie este data de relaxare totala. Nu va fi”, a spus Klaus Iohannis.
„Eu sunt foarte optimist si cred ca in cursul verii vom ajunge acolo. Evident, pana atunci mai sunt atatea saptamni in care evaluam mersul pandemiei. Daca numarul de infectari scade foarte mult, daca numarul de persoane grav bolnave scade foarte mult si, in paralel, numarul de vaccinati creste, atunci cu siguranta, rand pe rand, putem sa renuntam la anumite masuri”, a mai spus presedintele.
„Sper foarte mult ca in plina vara sa ajungem in faza in care masurile vor fi atat de putine, incat romanii vor putea sa-si faca concediul in tihna”, a adaugat el.
Preşedintele a mai spus ca Romania a depasit „perioada de maxima presiune” asupra secţiilor de terapie intensiva, in conditiile in care numarul pacientilor COVID internati la ATI incepe sa scada. El a facut un nou apel la vaccinare, aratand ca aceasta este solutia pentru a depasi pandemia.
Scenarii pentru 1 iunie. Citu: Vorbim de renuntarea la masca la munte si pe plaja, evenimente private cu oameni vaccinati
Premierul Florin Citu spune ca accelerarea campaniei de vaccinare isi arata deja efectele, deoarece numarul de cazuri de infectare cu COVID-19 este in scadere. Citu spune ca, in aceste conditii, s-ar putea renunta la masca de protectie la mare si la munte, iar restaurantele ar putea primi clienti vaccinati chiar pana la capacitatea de 100%. De asemenea, ar putea fi permise evenimentele private la care participa oameni vaccinati.
„Vreau sa le multumesc romanilor ca am avut o sarbatoare pascala linistita, fara niciun fel de evenimente. Oamenii au inteles sa respecte regulile in vigoare si se vede ca avem rezultate din ce in ce mai bune in ceea ce priveste rata de vaccinare”, a spus premierul.
El a amintit ca in niciun judet rata de infectare nu mai depaseste 3 la mie, atat pentru ca s-au respectat reguile, cat si datorita accelerarii ratei de vaccinare. Acest lucru, spune premierul, este vizibil mai ales in marile orase, unde un procentaj mai mare al populatiei s-a vaccinat.
„Se vede clar ca accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv si numarul de persoane infectate scade pentru ca a crescut numarul persoanelor vaccinate. M-am uitat la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta, cam toate sunt peste 20% rata de vaccinare, si daca ne uitam la municipii Cluj-Napoca este la 34, Bucurestiul e la 30%, deci este clar ca in orase am reusit sa avem un ritm puternic pe care trebuie sa-l pastram. Aici este legatura directa intre scaderea numarului de persoane infectate si cresterea ratei de vaccinare. Daca atingem acele 5 milioane la 1 iunie, am putea sa redechidem mai mult lucrurile”, a spus Citu.
„Singura solutie de a scapa de pandemie este sa ne vaccinam”, a spus premierul. El s-a declarat optimist privind atingerea pragului de 5 milioane de persoane vaccinate pana la 1 iunie, in conditiile in care 3,4 milioane de persoane au facut deja cel putin o doza.
Intrebat ce masuri s-ar putea aplica de 1 iunie, daca este atins acest prag, Citu a spus: „E clar ca putem vorbi de fara masca pe plaja, de exemplu, fara masca daca mergem la munte in drumetie”.
„Dar putem sa vorbim si de lucruri sau de facilitati pentru persoane vaccinate. Putem sa vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot sa ajunga la capacitate de 100% cu persoane vaccinate, la interior. Sau hoteluri, pe litoral, cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate. Deci sunt lucruri la care ne uitam. Putem sa vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate si asa mai departe. Vom avea aceste evenimente pilot in Bucuresti si Cluj, dar eu sunt sigur ca rezultatele vor fi bune si putem sa ne gandim la astfel de evenimente”, a adaugat el.
Citu a adaugat ca sunt mai multe scenarii care urmeaza sa fie discutate.
In ceea ce priveste renuntarea la purtarea mastii in aer liber, Citu a spus: „Deocamdata nu. As astepta 1 august pentru acest lucru, depinde”
Marea relaxare de la 1 iunie – propunerile Guvernului: fara masca in aer liber si restrictii de noapte unde gradul de vaccinare e peste 50%, la incidenta 3-7,5 localurile raman deschise doar pentru vaccinati
Ministerul Economiei a propus o serie de masuri de relaxare de la 1 iunie dupa sedinta Comitetului Interministerial pentru revenirea Romaniei la normalitate de la 1 iunie 2021 si dupa consultarea cu reprezentantii Horeca, conform unor surse din Guvern. Mai jos puteti citi lista completa a propunerilor.
In urma sedintei Comitetului Interministerial pentru revenirea Romaniei la normalitate de la 1 iunie 2021, in contextul pandemiei de Covid-19, care a avut loc in data de 28.04.2021 si dupa consultarea cu reprezentantii industriei HORECA, va transmitem urmatoarele propuneri corelate cu cerintele Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pentru adoptarea unor masuri de relaxare in vederea revenirii la normalitate incepand cu 1 iunie 2021 adresandu-va rugamintea de a fi analizate in cadrul urmatoarei sedinte a comitetului mai sus mentionat, respectiv 07.05.2021.
Masuri de relaxare a masurilor bazate pe rata de vaccinare la nivel regional / judetean.
Se obtine gradul de vaccinare al populatiei unei regiuni si se aplica masuri de relaxare in functie de acesta, similar cu aplicarea restrictiilor privind gradul de incidenta al cazurilor de covid:
- La 50% grad de vaccinare, masca nu mai este obligatorie in aer liber
- La 50% grad de vaccinare, eliminarea restrictiilor de deplasare pe timpul noptii
- La 70% grad de vaccinare, eliminarea obligativitatii purtarii mastii in spatiile publice.
Masuri – 1 iunie (daca vom avea 5 milioane de oameni vaccinati cu cel putin o doza)
Anularea restrictiilor temporare privind calatoriile in scopuri turistice adoptate de statul roman / Reincadrarea calatoriilor cu scop turistic din neesentiale in esentiale.
Stabilirea unei limite fixe cuprinse intre 400-500 a indicelui epidemiologic sub care cetatenii nevaccinati nu vor fi plasati in carantina la intoarcere in tara.
Eliminarea obligativitatii de a purta masca pe plaja si in zonele montane.
Industria hoteliera
- se elimina limitarea gradului de ocupare. In prezent este limitat la 70%.
- evenimentele din interiorul hotelului se fac fara restrictii daca participantii sunt vaccinati/testati/imunizati.
- eliminarea restrictiilor privind utilizarea piscinelor din interior si exterior – acces pentru clientii hotelului vaccinati/testati/imunizati.
Baze de tratament balneo-climaterice
- ridicarea restrictiilor impuse prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1078/2020 care restrictioneaza la interior procedurile de aerosoloterapie si respectiv de hidrotermoterapie, care sunt proceduri de baza in tratamentul balnear pe baza de resurse naturale.
- redeschiderea piscinelor interioare (terapeutice sau clorurate natural sau artificial) pentru turistii hotelurilor care detin baze de tratament si centre wellness (cu respectarea masurilor de distantare in apa in functie de suprafata apei sau de suprafata totala de odihna, programarea accesului si asigurarea masurilor de igiena specifice).
- realizarea unui ghid clar de restrictionare partiala a activitatii spa-urilor si piscinelor interioare din punct de vedere al capacitatii acestora (nu pe tipurile de proceduri), in functie de incidenta nationala, dar mai ales cea locala, similar cum se procedeaza acum pe zona de restauratie.
Baruri si restaurante
- eliminarea limitarii de 30%, respectiv 50% privind capacitatea de servire si inlocuirea lor cu masurile de distantare reglementate.
La incidenta intre 3 – 7.5/1000 restaurantele (inclusiv baruri, cafenele, cantine) raman deschise doar pentru persoanele vaccinate/testate/imunizate.
Evenimente
Redeschiderea sectorului de evenimente mai mari de 20 persoane (nunti, botezuri etc) sau petreceri private pentru persoanele vaccinate/imunizate/testate.
Care sunt propunerile de relaxare pentru 1 iunie si ce avantaje vor avea vaccinatii
Un comitet interministerial se reuneste vineri pentru a dezbate propunerile de relaxare care ar urma sa intre in vigoare de la 1 iunie. In elaborarea acestor masuri ar urma sa se tina cont de cei care s-au vaccinat, iar aceste persoane ar putea beneficia de unele facilitati.
Sursele au declarat ca pe ordinea de zi sunt patru seturi de propuneri, care privesc domeniul HoReCa, spatiul public, evenimentele publice si private – inclusiv cele sportive – si mediul de lucru.
Astfel, in ceea ce priveste HoReCa, se propune deschiderea la capacitate de suta la suta, daca personalul si clientii sunt vaccinati cu ambele doze. In cazul in care personalul si clientii nu sunt vaccinatui, atunci se va propune deschiderea la capacitatea de 70 la suta.
La evenimentele publice si private, inclusiv cele sportive, se propune, la fel, deschiderea la capacitate maxima, dar exclusiv pentru persoanele vaccinate cu ambele doze.
Una dintre masurile cele mai asteptate ar fi renuntarea la masca, la munte si la plaja, daca este posibila respectarea distantarii.
Si la serviciu, atat in sectorul public, cat si in cel privat, ar urma ca persoanele vaccinate cu ambele doze sa nu mai fie obligate sa poarte masca.
Citu: Propunerile sunt sa avem nunti, botezuri si concerte cu persoane vaccinate. Fara masca in birouri unde angajatii sunt vaccinati
„Eu vreau sa ma asigur ca toti romanii au acces la vaccin si nu exista discriminare. Daca ai avut acces la vaccin si n-ai vrut sa te vaccinezi…, o sa fie complicat”, spunea premierul Florin Citu luna trecuta, sugerand ca e o decizie pe care fiecare si-o asuma si pentru care nu poate acuza autoritatile de discriminare.
Relaxarea carantinei de noapte, prin interzicerea circulatiei de la ora 23 sau chiar 24 se discuta in comitetul pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie
Relaxarea carantinei de noapte, prin interzicerea circulatiei de la ora 23 sau chiar 24 se discuta in comitetul pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie.
Comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate incepand cu 1 iunie a avut o sedinta vineri, cu participarea premierului Florin Citu.
Din comitet fac parte toate ministerele si fiecare institutie face propuneri, care vor fi discutate la nivelul tuturor autoritatilor, iar in final masurile agreate vor fi adoptate printr-o hotarare a CNSU.
Conform surselor, una dintre propunerile facute vineri este relaxarea carantinei de noapte. Astfel, interzicerea circulatiei in timpul noptii, cu exceptia situatiilor justificate, ar putea sa fie aplicata de la ora 23 sau 24, in loc de ora 22 cum este in prezent.
Daca aceasta masura va fi agreata, si operatorii economici vor putea sa aiba un program mai lung decat in prezent, au precizat aceleasi surse.