Published On: joi, mai 27th, 2021

Sute de romani de etnie roma au trecut ilegal granita din Mexic in SUA. Numarul migrantilor a crescut de zece ori intr-un an

Sute de romani de etnie roma au trecut ilegal granita dintre Mexic si SUA in ultimele saptamani, in cautare de azil, punand in evidenta cat de mari sunt distantele pe care le parcurg unii dintre migrantii care contribuie la cresterea numarului de arestari la frontiera – cel mai mare din ultimii 20 de ani. Romanii merg ca turisti in Mexic, unde nu au nevoie de viza, iar acolo sunt preluati de retelele de traficanti, care ii duc la granita cu SUA. In ultimele opt luni a fost inregistrat un nou record: peste 2.200 de migranti ilegali din tara noastra au fost prinsi dupa ce au traversat fluviul Rio Grande. 

Printre sutele de migranti din America Centrala, care traverseaza zilnic cu pluta fluviul Rio Grande din Mexic in Texas, in sudul Statelor Unite, sunt cateva zeci care ies in evidenta. Sunt mai inalti, poarta camasi, pantofi eleganti si treninguri, in timp ce restul migrantilor sunt imbracati in blugi si tricouri.

Politistii americani de frontiera care i-au prins imediat dupa ce au traversat fluviul au incercat sa vorbeasca cu ei in spaniola. Dupa o pauza, cativa dintre migranti au explicat intr-o engleza stricata ca sunt romani, relateaza un fotoreporter Reuters.

Sute de romani de etnie roma au traversat in ultimele saptamani granita Mexic – SUA, in Texas, in cautare de azil. Reporterii agentiei Reuters au vazut cu ochii lor, in repetate randuri in luna mai, cum grupuri mari formate din astfel de migranti traverseaza Rio Grande cu pluta. Cei cu care au stat de vorba jurnalistii spun ca au fugit din Romania din cauza rasismului si vor sa obtina azil in Statele Unite.

Romii reprezinta cea mai mare minoritate etnica din Europa si au o lunga istorie de discriminare si excludere sociala, mai noteaza agentia Reuters.

Trafic record de migranti ilegali din Romania

Intr-un interval de trei saptamani, un fotoreporter Reuters a vazut aproape 200 de romani traversand granita in Texas prin mai multe puncte, unele grupuri fiind formate din 10-15 membri ai aceleiasi familii.

Politia de frontiera americana a prins pana acum 2.217 romani care au trecut ilegal granita in anul fiscal 2021 (care incepe in octombrie 2020), fata de 266 in anul fiscal 2020 (octombrie 2019 – septembrie 2020) si de 289 in anul fiscal 2019 (octombrie 2018 – septembrie 2019), potrivit datelor oferite de autoritatile vamale americane, mai scrie Reuters.

Peste 2.000 de romani au traversat granita in anul fiscal 2016. Migratia actuala este pe cale sa devina cea mai mare din 2007, de cand exista date disponibile in functie de nationalitate.

Migranti aruncati in apa de traficanti

Intr-o dimineata din luna martie, politia de frontiera americana a prins un grup de 43 de migranti ilegali in apropiere de oraselul Havana, din sudul Texasului. Imediat dupa aceea, traficantii din Mexic au trimis inca un grup de migranti peste fluviul Rio Grande.

In total, 105 oameni, familii, dar si copii neinsotiti, potrivit unui raport al autoritatilor vamale din SUA. Majoritatea acestora proveneau din America Centrala, insa 13 erau de nationalitate romana.

In ciuda pericolului pe care il implica traversarea fluviului Rio Grande (care reprezinta mai mult de jumatate din granita dintre SUA si Mexic), migrantii continua sa-si riste vietile pentru a intra in SUA. De multe ori, politistii de frontiera sunt nevoiti sa intervina pentru salvarea unora dintre migranti, care sunt aruncati in apa de traficanti, din cauza ca sunt prea multi oameni pe plute.

Traficul de migranti continua in pofida pandemiei de coronavirus, traficantii aratand zero interes pentru vietile pe care le pun pericol, mai spun autoritatile americane.

„Romii cauta o viata mai buna”

Margareta Matache, directoarea programului pentru romi la Centrul FXB pentru Sanatate si Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, spune ca multi romi parasesc Romania din cauza persecutiilor si a conditiilor economice grele, parte din ele alimentate de pandemia de coronavirus.

„Romii cauta o viata mai buna intr-un loc unde nu sunt expusi violentei, discriminarii si lipsei de respect”, a declarat Margareta Matache, adaugand ca politicile actuale din America dau mai multa speranta imigrantilor.

Reuters a incercat sa obtina un punct de vedere si de la Ministerul roman de Externe, insa nu a reusit.

Ruta migrantilor ilegali din Romania in SUA

Un studiu din 2016 al Agentiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, facut pe aproape 8.000 de romi din noua tari europene, a evidentiat ca aproximativ 80% dintre romi traiesc sub pragul saraciei.

Nu exista un recensamant oficial al romilor, care traiesc in multe tari si au suferit multe abuzuri in Europa si pe intreg mapamondul.

Reuters mai scrie ca, potrivit mai multor relatari de presa din Romania, migrantii romani zboara de la Paris in Mexico City ca turisti, pentru ca nu au nevoie de vize pentru Mexic. Apoi sunt dusi de carausi cu autobuzele pana la granita cu SUA, unde traverseaza fluviul Rio Grande cu pluta.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>