Published On: mar, mai 18th, 2021

UE si SUA suspenda temporar masurile privind tarifele vamale

Uniunea Europeana si Statele Unite au decis sa suspende temporar masurile aflate in centrul disputei tarifelor vamale suplimentare la otel si vor incepe discutiile pe tema tarifelor impuse de fostul presedinte Donald Trump, preluand CNBC.
Reprezentantii comerciali americani si europeni au anuntat luni, intr-o declaratie comuna, ca sunt in cautarea „unor solutii inainte de sfarsitul anului”, care sa abordeze supracapacitatea din sectorul siderurgic.
Aceasta problema a influentat relatiile transatlantice mai bine de doi ani. Statele Unite au impus un tarif de 25% pentru otelul european si 10% pentru aluminiu in iunie 2018, din motive de securitate nationala.
UE a contestat aceasta decizie si, dupa mai multe incercari esuate de a ajunge la un acord cu administratia Trump, blocul s-a adresat Organizatiei Mondiale a Comertului si a impus represalii pentru produse in valoare de pana la 6,4 miliarde de euro (7,78 miliarde de dolari) din exporturile SUA. Produsele vizate de UE includ whisky bourbon, motocicletele Harley Davidson, blugii Levi Strauss, untul de arahide, sucul de portocale.
Din aceasta suma, UE a vizat mai intai exporturi de 2,8 miliarde de euro si a declarat ca va aplica restul de 3,6 miliarde de euro trei ani mai tarziu sau dupa un rezultat la OMC. Se astepta ca aceasta a doua transa de tarife sa intre in vigoare luna viitoare.
Comisia Europeana a confirmat luni ca suspenda temporar aceste tarife suplimentare, pe masura ce au loc discutii asupra unui posibil acord.
Impreuna, Uniunea Europeana si Statele Unite vor fi mai bine pozitionate pentru a face fata Chinei, perceputa ca partial responsabila pentru problemele de pe piata globala a otelului.
„UE nu pune in pericol securitatea nationala a SUA. Dar distorsiunile create de supra-capacitatilor mondiale de productie de otel si aluminiu – determinate in mare masura de terte parti – reprezinta o amenintare serioasa pentru economiile UE si SUA – orientate spre piata”, a declarat comisarul european pentru comert, Valdis Dombrovskis.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>