Published On: vin, iun. 11th, 2021

Bacalaureat 2021. Teste de antrenament la Limba si Literatura Romana, Matematica si Istorie si probe la alegere

Probele scrise la examenul de bacalaureat 2021, sesiunea iunie-iulie, incep la 28 iunie, cu limba si literatura romana. Timp de trei zile consecutiv, elevii vor da cele trei probe scrise ale bacalaureatului, la care se adauga proba de limba materna in cazul liceelor cu acest profil. Doua dintre cele trei probe scrise sunt cele obligatorii ale profilului, iar a treia proba este la alegerea elevului.

Anul acesta, din cauza pandemiei, probele orale – competentele lingvistice si digitale – nu au loc fizic, ci se echivaleaza cu mediile din anii de studiu, in perioada 14-25 iunie 2021.

De asemenea, tot din cauza pandemiei si a scolii online, programa pentru bacalaureat 2021 a fost simplificata.

Conform calendarului de desfasurare a examenului de bacalaureat 2021, examenele scrise se desfasoara la urmatoarele date:

  • 28 iunie 2021 Limba si literatura romana – proba scrisa
  • 29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisa
  • 30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului si specializarii – proba scrisa
  • 1 iulie 2021 Limba si literatura materna – proba scrisa

Asadar, elevii care vor sustine bacalaureatul in sesiunea iunie-iulie mai au la dispozitie aproape doua saptamani sa se pregateasca. Pentru aceasta, au la dispozitie testele de antrenament, adica modele de subiecte care sa-i ajute sa se orienteze pentru examenele propriu-zise. Ele sunt structurate exact dupa modelul probelor scrise, cu aceeasi bibliografie si cu baremul de notare aferent.

Aceste teste de antrenament au fost puse la dispozitia elevilor de Ministerul Educatiei incepand cu semestrul al II-lea al anului scolar in curs si au fost elaborate de Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE).

In data de 31 mai au fost postate ultimele seturi de teste de antrenament.

Bacalaureat 2021. Teste de antrenament la limba si literatura romana

Proba la limba si literatura romana – Proba E. a)  – este obligatorie pentru toate profilurile.  Subiectele difera insa in functie de profilul real sau uman absolvit de elev.

Astfel, o categorie de subiecte este destinata filierei teoretice – profilul realfilierei tehnologice si celei vocationale – toate profilurile cu exceptia profilului pedagogic.

Cealalta categorie de subiecte este destinata filierei teoretice – profilul umanist, precum si filierei vocationale – profilul pedagogic.

Proba, in ambele cazuri, este structurata in trei mari subiecte: I, II si III.

Subiectul I – cotat cu 50 de puncte – are doua parti, A si B, iar la A sunt de obicei 5 cerinte, notate fiecare cu cate 6 puncte. B-ul are 20 de puncte.

La subiectul I este dat un fragment la prima vedere, iar cerintele de la punctul A verifica in ce masura elevul a inteles despre ce este vorba in text.

La punctul B, elevului i se cere sa redacteze un text argumentativ propriu, de minimum 150 de cuvinte, in care sa isi sustina punctul de vedere legat in general de o anumita idee prezenta in textul dat.

Subiectul II – care verifica de obicei notiuni despre mijloacele artistice ale unui text, poate fi un comentariu de poezie sau un fragment de text dramatic – este cotat cu 10 puncte, iar pentru subiectul III – un eseu de teorie literara particularizat pe o opera studiata, uneori poate fi la alegere – se dau 30 de puncte.

De obicei, indiferent de profilul real sau uman, subiectele I si II sunt aceleasi. Diferentele de cerinta apar la subiectul III.

Descarca de AICI (barem aici) si de AICI (barem aici) doua modele de teste de antrenament la limba si literatura romana pentru Bacalaureat 2021.

Bacalaureat 2021. Teste de antrenament la matematica

La matematica, sunt patru variante de subiecte, in functie de specializare: matematica-informatica, stiinte ale naturii, tehnologic si respectiv pedagogic.

Proba este structurata pe trei subiecte mari, pentru fiecare subiect acordandu-se cate 30 de puncte.

Descarca AICI un model de test de antrenament la matematica pentru filiera teoretica, profilul real, specializarea matematica-informatica si pentru filiera vocationala, profilul militar, specializarea matematica-informatica.

Descarca AICI un model de test de antrenament la matematica pentru filiera teoretica, profilul real, specializarea stiinte ale naturii.

Descarca AICI un model de test de antrenament la matematica pentru filiera tehnologica: profilul servicii, toate calificarile profesionale; profilul resurse, toate calificarile profesionale; profilul tehnic, toate calificarile profesionale

Descarca AICI un model de test de antrenament la matematica pentru profilul pedagogic.

Baremele de corectare pentru aceste teste la matematica le puteti consulta aici.

Bacalaureat 2021. Teste de antrenament la istorie

Istoria este proba obligatorie pentru profilul uman. De asemenea, este proba obligatorie pentru filiera vocationala – profil artistic, toate specializarile; – profil sportiv, toate specializarile; – profil pedagogic, specializarile: bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activitati extrascolare, pedagog scolar, educator-puericultor; – profil teologic, toate specializarile.

Proba este structurata in trei subiecte mari, de cate 30 de puncte. La primele doua subiecte sunt mai multe cerinte, pe baza unor fragmente de text, in timp ce la subiectul al treilea elevii au de elaborat un eseu pe o tema data.

Descarca AICI un model de test de antrenament pentru istorie. Baremul de corectare il gasiti aici.

Bacalaureat 2021. Teste de antrenament la proba de alegere a profilului

In functie de profilul si specializarea liceului, pentru proba a treia elevii pot alege:

  • pentru real: fizica (doua variante de subiecte, pentru profil teoretic, respectiv tehnologic), informatica (doua variante de limbaj), chimie (doua variante: organica si anorganica), biologie (doua variante: vegetala si animala sau anatomie si genetica umana)
  • pentru uman: sociologie, geografie, economie, filosofie, psihologie, logica

Structura si punctajul subiectelor de la aceasta proba la alegere difera, in functie de materia aleasa.

Descarca AICI un model de test de antrenament pentru anatomie si fiziologie umana, genetica si ecologie umana (proba la alegere pentru: Filiera teoretica – profilul real; Filiera tehnologica – profilurile: tehnic, resurse naturale si protectia mediului; Filiera vocationala – profilul militar).

Descarca AICI un model de test de antrenament pentru biologie vegetala si animala (proba la alegere pentru; Filiera teoretica – profilul real; Filiera tehnologica – profilurile: tehnic, resurse naturale si protectia mediului; Filiera vocationala – profilul militar).

Descarca AICI model de test de antrenament pentru chimie anorganica.

Descarca AICI model de test de antrenament pentru chimie organica.

Descarca AICI model de test de antrenament pentru fizica (filiera teoretica – profilul real, filiera vocationala – profilul militar).

Descarca AICI model de test de antrenament pentru fizica (filiera tehnologica – profilul tehnic si profilul resurse naturale si protectia mediului).

Descarca AICI model de test de antrenament pentru informatica – limbajul C/C++ (filiera teoretica, profil real, specializare stiinte ale naturii).

Descarca AICI model de test de antrenament pentru informatica – limbajul Pascal (filiera teoretica, profil real, specializare stiinte ale naturii). 

Descarca AICI model de test de antrenament pentru sociologie (profilul umanist din filiera teoretica).

Descarca AICI model de test de antrenament pentru geografie (profilul umanist din filiera teoretica, profilul servicii din filiera tehnologica si toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia profilului militar).

Descarca AICI model de test de antrenament pentru economie (profilul umanist din filiera teoretica, profilul servicii din filiera tehnologica si toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia profilului militar).

Descarca AICI model de test de antrenament pentru psihologie (profilul umanist din filiera teoretica, profilul servicii din filiera tehnologica si toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia profilului militar).

Descarca AICI model de test de antrenament pentru filosofie (profilul umanist din filiera teoretica si toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia profilului militar).

Descarca AICI model de test de antrenament pentru pentru logica ( (profilul umanist din filiera teoretica si toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia profilului militar).

Baremele de corectare pentru toate aceste teste de antrenament destinate probelor la alegere le puteti consulta aici.

Mai multe teste de antrenament, inclusiv pentru probele la alegere si pentru cei care studiaza in limba materna, precum si baremele lor de corectare puteti gasi aici.

Timpul de lucru pentru fiecare proba scrisa la bac 2021 este de trei ore, iar conditia de promovare la bacalaureat este ca la fiecare dintre probele scrise sa fie obtinuta cel putin nota 5.00, iar media generala a examenului sa fie cel putin 6.00.

Sursa: Digi24

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>