Cand sunt Rusaliile in 2021/ Traditii si obiceiuri / Ce sa nu faci niciodata in aceasta zi de mare sarbatoare!
Sarbatoarea de Rusalii este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, alaturi de Paste. De Rusalii, atat crestinii ortodocsi, cat si cei greco-catolici, sarbatoresc Pogorarea Sfantului Duh. Denumirea de Cincizecime a acestei zile vine de la faptul ca se praznuieste la cincizeci de zile dupa Paste. In 2021, Rusaliile ortodoxe au loc pe data de 20, respectiv 21 iunie.
Prima zi de Rusalii pica intotdeauna intr-o duminica, exact a si sarbatoarea Pastelui, iar in cea de-a doua zi de Rusalii, lunea, se sarbatoreste Sfanta Treime. Prima si cea de-a doua zi de Rusalii sunt zile libere legale. Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acorda in functie de data la care este sunt sarbatorite de fiecare cult religios in parte.
Ce semnificatie are Sarbatoarea Rusaliilor
De Rusalii este sarbatorita Pogorarea Sfantului Duh peste sfintii apostoli. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se incheie ciclul pascal: Invierea, Inaltarea si Pogorarea Duhului Sfant. De asemenea, aceasta este considerata si ziua intemeierii Bisericii crestine.
Pana la sfarsitul secolului al IV-lea, Cincizecimea era o dubla sarbatoare: a Inaltarii Domnului si a Pogorarii Sfantului Duh. Ulterior, cele doua sarbatori au fost separate, Cincizecimea ramanand numai ca Pogorare a Duhului Sfant. Potrivit Bibliei, in momentul in care Duhul Sfant s-a pogorat, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe apostoli. Pentru inceput, apostolii au capatat puterea de a vorbi in limbi straine, necunoscute de ei pana atunci. Apoi, acestia au iesit in toata lumea, savarsind minuni.
Sarbatoarea de Rusalii – Traditii si obiceiuri
Sarbatoarea Rusaliilor aduce cu ea numeroase traditii si obiceiuri, respectate cu sfintenie de credinciosi.
In credinta populara, Rusaliile sunt, de fapt, spiritele mortilor, numite in popor Iele sau zane rele. Cuvantul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizeaza sarbatoarea trandafirilor. O alta semnificatie este legata de fiicele imparatului Rusalim, despre care se credea ca au puteri magice pe care le foloseau pentru a seduce si pentru a pedepsi oamenii care le incalcau cuvantul si nu le faceau pe plac.
Conform superstitiilor, Rusaliile, denumite in popor ”iele”, stau in acele zile pe langa izvoare si ademenesc oamenii cu cantecul lor. Cei care se opresc sa le asculte si se prind in hora cu ele se imbolnavesc si intra intr-un fel de transa, din care nu pot fi scosi decat prin anumite descantece.
In anumite zone din tara se crede ca cei atinsi de iele pot fi vindecati de cantecele calusarilor. Astfel ca grupuri de baieti cutreiera prin sate, cantand si jucand. Mai mult, se crede ca oamenii bolnavi care sunt colindati de calusari se vindeca. In Oltenia, tinerii calusari sunt intampinati de Rusalii, conform traditiei, cu frunze de nuc, pelin, usturoi si sare.
In unele zone din tara, femeile ung tocurile caselor cu usturoi pentru a-si proteja familia de rele tot timpul anului.
In sambata de dinaintea Rusaliilor se dau de pomana oale de lut impodobite cu flori, cu un colac deasupra. Pentru sanatatea si bunastarea celor vii se impart, duminica, farfurii de portelan impodobite frumos.
Se spune ca daca vremea este frumoasa, asa va fi tot timpul anului, iar pamantul va fi roditor si culturile bogate.
Ce nu e bine sa faci de Rusalii
In aceasta zi de mare sarbatoarea, traditia populara spune ca nu este bine sa te certi cu cineva, ca sa nu fii ”luat de iele”. La fel, pentru a te feri de aceste zane rele, nu trebuie sa mergi singur prin locuri pustii sau sa cutreieri prin vie.
Si cei care nu respecta sarbatoarea si merg la muncile campului de aceasta sarbatoare se spune ca sunt pedepsiti.
Incepand de la Rusalii, timp de noua saptamani, nu se mai culeg plante si ierburi de leac.