Published On: mie, iun. 16th, 2021

Ce este borelioza, afectiunea care te poate imbolnavi grav / Cum se transmite / Simptome si tratament

Boala Lyme (sau borelioza) este o afectiune multisistemica de cauza infectioasa, determinata de spirocheta Borrelia burgdorferi, transmisa la om prin muscatura de capusa.

Aceasta boala este larg raspandita, dar are o incidenta mai mare in anumite zone geografice si este contractata de obicei in lunile de vara.

In patologia umana sunt implicate trei genospecii care alcatuiesc complexul Borrelia burgdorferi sensu lato: Borrelia burgdorferi sensu stricto (ce cuprinde toate tulpinile izolate in America de Nord), B. garinii si B. afzelii. In Europa circula toate cele trei genospecii, dar predomina B. garinii B. si afzelii2;3;5.

Borelioza are o incidenta in crestere in lume. Intre 650.000 – 850.000 de persoane sunt afectate in Europa, iar in Romania, incidenta a crescut de trei ori in ultimii ani, conform datelor oficiale ale Institutului National de Sanatate.

Ce este boala Lyme sau borelioza

Boala Lyme a fost recunoscuta, pentru prima data, in orasul Old Lyme, Connecticut, in 1975. Borelioza este cea mai frecventa afectiune cauzata de capuse din Europa si in Statele Unite al Americii.

Capusele sunt insecte de dimensiuni mici, greu de detectat cu ochiul liber. Capusele tinere, numite nimfe, au dimensiunea unei seminte de mac. In stadiul de adult, pot avea dimensiunea unei unghii de la degetul mic.

Boala este de origine bacteriana. Aceasta este transmisa de capusele din genul Ixodes, o insecta care poate transmite bacteria Borrelia burgdorferi. Nu toate capusele sunt purtatoare ale bacteriei Borrelia. Ciclul de viata al bacteriei Borrelia este complex: o parte se desfasoara in interiorul capusei, cealalta parte parazitand diverse mamifere.

Persoanele care locuiesc sau petrec timp in zone impadurite, prezinta un risc mai mare de contractare a acesteia. Detinatorii de animale care petrec timp in zonele impadurite prezinta un risc mai ridicat de imbolnavire. De asemenea, infectia se transmite prin sange, de la mama la fat prin intermediul placentei.

O persoana poate dezvolta boala Lyme doar daca este intepat/muscat de o capusa contaminata cu bacteria Borrelia burgdorferi, care ramane pe corpul uman fara intrerupere pe o perioada mai mare de 17 ore. Acesta este timpul necesar migrarii bacteriilor Borrelia din intestinul insectei catre glandele salivare ale acesteia, de unde sunt transmise in organismul uman, odata cu saliva, la locul intepaturii.

Asadar, riscul de infectie creste odata cu numarul de ore care au trecut de la momentul in care capusa a reusit sa intepe o persoana.

Cum se transmite boala Lyme

Boala se transmite la om prin contactul cu insectele infectate cu bacteria Borrelia in urma hranirii cu sangele unui mamifer infectat.

Boala Lyme se manifesta la om in urma unei intepaturi sau muscaturi a unei capuse contaminate si a unui contact direct om-insecta de 17h – 48h. Pe pielea persoanei va aparea, cel mai probabil, in primele 3-7 zile un punct rosu, specific bolii. Perioada de incubatie a bolii este cuprinsa intre 3-30 de zile. Capusa trebuie indepartata imediat fara a o strivi, cu ajutorul unei pensete.

Atentie! Muscaturile de capusa nu dor, astfel ca nu veti sti daca ati fost intepat, daca nu va uitati cu atentie pe haine si pe piele.

Boala netratata corespunzator, in lipsa unor timpi rapizi de reactie sau din cauza lipsei simptomelor caracteristice, poate cauza complicatii medicale:

  • meningita;
  • paralizie faciala;
  • miocardita – cardita Lyme;
  • artrita Lyme;
  • boli autoimune.

Stadiile bolii Lyme

  • Stadiul PRECOCE LOCALIZAT: apare intr-un interval variabil de la infectie (cateva ore – cateva saptamani) si se manifesta printr-o eruptie cutanata, care porneste de la locul intepaturii, caracteristica (eritem cronic migrator) insotita de simptome pseudo-gripale si de adenopatie regionala
  • Stadiul PRECOCE DISEMINAT: apare intr-un interval de cateva saptamani pana la cateva luni de la muscatura de capusa si include rash-uri multiple, febra, mialgii insotite de manifestari neurologice (neuroborelioza), cardiace (tulburari de conducere) sau reumatologice (artrita);
  • Stadiul TARDIV DISEMINAT: apare intr-un interval de cateva saptamani pana la 2 ani de la infectie, la aproximativ 60% dintre pacientii care nu au fost tratati corespunzator in stadiile precoce si include artrita si manifestari neurologice: polineuropatie, astenie, tulburari de memorie.

Tratamentul pentru boala Lyme

Boala Lyme este diagnosticata in urma unui examen medical in prezenta simptomelor, la care se pot adauga o serie de teste si analize de sange, examene nespecifice in functie de simptome. Boala Lyme se vindeca total, in cele mai multe cazuri. Tratamentul si durata acestuia sunt stabilite de medic in functie de stadiul bolii si de gravitatea simptomelor.

In Stadiul 1 al bolii, se administreaza medicamente antibiotice pe cale orala, durata tratamentului fiind, in medie, de 10-14 zile.

Doxiciclina pentru adulti si copii mai mari de opt ani

Amoxicilina sau cefuroxim pentru adulti, copii mici, gravide si femei care alapteaza.

In stadii avansate, mai ales, daca boala a afectat sistemul nervos, se recomanda urmarea tratamentului pe cale intravenoasa, apoi, pe cale orala, durata acestuia fiind in medie de 14-28 de zile.

Artrita Lyme, un simptom al stadiului avansat al bolii Lyme, se trateaza cu antibiotice orale, administrate pe o durata de 28 de zile.

Circa 10-20% dintre persoane afectate pot manifesta in continuare simptomele bolii Lyme, chiar daca au urmat un tratament complet. Acesta poarta numele de sindromul bolii Lyme post-tratament. Sindromul se manifesta prin mobilitate redusa a corpului, reducerea abilitatilor cognitive, probleme de vorbire, oboseala.

Tratamentul de recuperare in urma instalarii acestui sindrom este de durata.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>