Published On: joi, iun. 17th, 2021

Epidemiolog chinez: Atentia privind originea coronavirusului ar trebui sa se mute in SUA

Un epidemiolog chinez afirma ca Statele Unite ar trebui sa fie tinta prioritara a urmatoarelor investigatii privind originea coronavirusului, dupa ce un studiu recent arata ca boala ar fi circulat in SUA inca din decembrie 2019, scrie presa chineza de stat.

Studiul, publicat saptamana aceasta de Institutul National pentru Sanatate din SUA, arata ca cel putin sapte persoane din cinci state ale Americii s-au infectat cu SARS-CoV-2 cu cateva saptamani inainte ca SUA sa raporteze oficial primul caz de infectie.

China si Organizatia Mondiala a Sanatatii au publicat in martie un raport care sustine ca, cel mai probabil, COVID-19 are isi originea in viata salbatica din China, virusul trecand de la lilieci la om printr-o specie intermediara.

Dar Beijingul a promovat teoria ca COVID a ajuns in China din alte tari, prin intermediul produselor alimentare congelate, in vreme ce mai multi politicieni straini cer sa fie investigata si posibilitatea ca virusul sa fi scapat dintr-un laborator.

Zeng Guang, epidemiolog-sef la Centrul pentru Cpontrolul si Prevenirea Bolilor din China, a declarat pentru ziarul chinez de stat Global Times ca atentia ar trebui sa se indrepte spre Statele Unite, care a testat putini oameni in fazele de inceput ale pandemiei si care gazduieste, de asemenea, multe laboratoare biologice.

„Toate subiectele legate de arme biologice din SUA ar trebui atent examinate”, este citat Zeng Guang.

Comentand studiul publicat in SUA, purtatorul de cuvant al Minsterului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat ca este „evident” ca pandemia de coronavirus are „origini multiple” si ca si celelalte tari ar trebui sa coopereze cu OMS.

Originea pandemiei este o sursa de tensiuni politice intre China si SUA, mare parte a atentiei fiind indreptata asupra laboratorului din Wuhan, regiune unde virusul a fost localizat pentru prima oara.

Recent, presedintele american Joe Biden a cerut serviciilor de informatii un raport care sa stabileasca daca virusul SARS-CoV-2 isi are originea in viata salbatica sau intr-un laborator biologic din China, lucru care a atras furia Beijingului.

„Statelor Unite nu le pasa deloc de fapte sau adevar si nici nu sunt interesate de un studiu stiintific serios asupra originilor virusului. Singurul lor scop este sa foloseasca pandemia pentru stigmatizare si manipulare politica”, spunea atunci Ministerul de Externe chinez prin purtatorul sau de cuvant, Zhao Lijian.

Sursa: Digi24

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>