Published On: mie, iun. 2nd, 2021

Ministerul Finantelor a planificat imprumuturi de 5,125 miliarde de lei in luna iunie 2021

Ministerul Finantelor a planificat in luna iunie 2021 imprumuturi in valoare de 4,6 miliarde de lei de la bancile comerciale, din care 1,1 miliarde de lei prin doua emisiuni de certificate de trezorerie cu discont si 3,5 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat. La acestea se poate adauga suma de 525 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni, se arata in documentul publicat in Monitorul Oficial.

“In vederea finantarii deficitului bugetului de stat si refinantarii datoriei publice in luna iunie 2021 se aproba prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont si a obligatiunilor de stat de tip benchmark, in valoare nominala totala de 4.600 milioane lei, la care se poate adauga suma de 525 milioane lei din alocarile sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark, prevazute in anexele nr. 1 si 2, care fac parte integranta din prezentul ordin. Directia generala de trezorerie si datorie publica va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin”, prevede documentul citat.

Suma totala de 5,125 miliarde lei este cu 415 milioane de lei peste cea programata in mai 2021 (4,71 miliarde lei) si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului, Ministerul Finantelor a programat in data de 7 iunie prima emisiune de certificate cu discount, in valoare de de 300 milioane de lei, cu scadenta in 10 ianuarie 2022, iar cea de-a doua in data de 24 iunie, in valoare de 800 de milioane de lei, data scadentei fiind 27 iunie 2022.

De asemenea, pe parcursul lunii vor fi lansate sapte emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 3,5 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (525 milioane de lei in total).

Emisiunile vor fi de 600 de milioane de lei (cinci emisiuni), 300 milioane de lei (o emisiune) si 200 de milioane lei (o emisiune).

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>