Published On: joi, iun. 10th, 2021

Noi imagini cu montarea platformei podului suspendat peste Dunare pe care vor sta cablurile de sustinere / Ministrul Transporturilor anunta deschiderea circulatiei la sfarsitul anului 2022

Al treilea pod ca lungime din Europa, care se construieste in prezent peste Dunare la Braila, prinde contur odata cu ridicarea unei platforme care va fi utilizata pentru montarea a doua cabluri masive de otel. Lucrarile avanseaza bine atat la pod, cat si la drumurile de legatura, complet deblocate de luna trecuta, a precizat recent si ministrul Transporturilor, Catalin Drula. Podul suspendat peste Dunare este cea mai mare lucrare de infrastructura din Romania din ultimii 30 de ani.

A existat o intarziere in privinta drumurilor de legatura care sa asigure infrastructura rutiera in zona podului, dar acum problemele au fost rezolvate si proiectul este complet deblocat, a explicat ministrul.

„Este o veste buna pe care pot sa v-o dau in aceasta seara: nu va ramane muzeu. Acolo a existat un decalaj. Pentru a putea fi folosit are nevoie de niste drumuri de legatura cu infrastructura existenta. Am gasit proiectul cumva intarziat din anii trecuti, dar am reusit sa-l acceleram. Avem promisiunea constructorului, o asociere italo – nipona, ca va fi terminat la sfarsitul anului viitor si va putea fi folosit inca din prima zi de la finalizare”, a precizat ministrul Drula marti seara la TVR 1.

Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) asigura o finantare de 363 de milioane de euro pentru podul suspendat si pentru 23 km de drumuri ce fac legatura dintre Braila, aflata pe malul vestic al Dunarii, si judetul Tulcea, situat pe partea estica. Podul si drumurile de legatura vor spori viteza si siguranta calatoriilor intre Regiunea Nord-Vest a Romaniei si Marea Neagra, precum si catre vecinii Republica Moldova si Ucraina.

Se estimeaza ca ridicarea platformei va dura doua luni si jumatate. Cablurile de 60 cm grosime care vor sustine tablierul podului sunt produse de catre o companie japoneza si au o garantie de 120 de ani.

Distanta dintre cei doi piloni de 192 m inaltime ai podului este de 1 120 m, in timp ce la Golden Gate este de 1280 m. Aceasta minune inginereasca a Romaniei va avea o lungime totala de 1 974 m, cu 4 m mai mult decat constructia americana.

Podul va avea patru benzi de circulatie, la care se adauga doua benzi pentru pietoni si biciclete. Constructia a inceput in 2019 si este preconizata a se finaliza in 2023.

Lucrarile avanseaza pe santierul podului suspendat de la Braila

“Proiectul Podului de la Braila merge cu toata viteza inainte. Lucrarile avanseaza bine atat la pod, cat si la drumurile de legatura – complet deblocate de luna trecuta”, a anuntat duminica ministrul Transporturilor, Catalin Drula, pe pagina sa de Facebook.

Oficialul a prezentat imagini cu operatiunea de montare a platformei pe care se vor lansa cablurile de sustinere, pe uscat si pe apa.

Luna trecuta, Drula anunta ca la sfarsitul anului viitor Podul de la Braila se va deschide impreuna cu 10 kilometri din drumurile de legatura.

La randul sau, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anuntase ca a fost emisa autorizatia de construire pentru 15,17 km din drumurile de legatura cu Podul suspendat peste Dunare de la Braila si astfel antreprenorul are autorizatie de construire pentru realizarea intregului proiect in lungime de 23,46 km.

“Podul suspendat va avea o lungime totala de de 1.974,30 metri, o deschidere centrala de 1.120 metri si doua deschideri laterale de 489,65 si 364,65 metri. Gabaritul pe verticala al podului va fi de 38 de metri de la nivelul de inundatii maxim, indeplinind astfel criteriile de navigatie pe Dunare”, sustin reprezentantii CNAIR.

Vezi video aici!!!

Sursa: Digi24

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>