Romania, in top 3 tari din UE cu cea mai mare poluare a aerului in zonele urbane
Media anuala a concentratiei de particule fine in zonele urbane din Uniunea Europeana a scazut considerabil in ultimii ani, dar continua sa fie peste nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, arata datele publicate joi de Eurostat. In randul statelor membre, cea mai mare poluare a aerului din UE o au zonele urbane din Bulgaria, Polonia si Romania.
Valorile au ajuns la 12,6 ľg/m3 (micrograme pe metrul cub) in 2019, de la 25 ľg/m3 in 2015, dar cu toate acestea continua sa fie peste nivelul recomandat de OMS, adica o medie anuala de 10ľg/m3, potrivit datelor Eurostat.
La nivelul tarilor Uniunii Europene, cea mai mare medie anuala a concentratiei de particule fine (PM2,5) se regaseşte in zonele urbane din Bulgaria (19,6 ľg/m3), Polonia (19,3 ľg/m3) si Romania (16,4 ľg/m3). La polul opus, concentratia este cea mai scazuta in zonele urbane din Estonia (4,8 ľg/m3), Finlanda (5,1 ľg/m3) si Suedia (5,8 ľg/m3).
PM2,5 reprezinta cele mai periculoase particule fine, adica cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni. Spre deosebire de PM10 (adica particule cu o dimensiune de 10 microni), particulele PM2,5 pot afecta mai grav sanatatea deoarece patrund adânc in plamâni, mai scrie sursa citata.
Potrivit unui studiu publicat in luna martie de platforma globala privind calitatea aerului IQAir, România s-a clasat pe locul 15 in topul celor mai poluate tari din Europa, in 2020, iar capitala Bucureşti a ocupat pozitia 51 la nivel mondial. Cea mai poluata capitala din lume este Delhi (India), iar la polul opus aerul cel mai curat este de gasit in insule din mijlocul oceanului, precum Insulele Virgine şi Noua Zeelanda, sau in capitalele tarilor nordice Suedia şi Finlanda.
La nivel mondial, in 2020, doar 24 din cele 106 tari monitorizate au respectat recomandarile anuale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru poluarea cu PM2,5, mai arata studiul.