Solstitiul de vara 2021 / Cand este cea mai lunga zi din an / Traditii si superstitii / Ce sa nu faci niciodata!
Solstitiul de vara este cea mai lunga zi din an. Solstitiul de vara 2021 are loc luni, 21 iunie, si marcheaza momentul in care incepe vara din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic. La ceasta data, soarele se ridica deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maxima.
Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei incepe sa scada, iar cea a noptii incepe sa creasca, potrivit www.astro-urseanu.ro.
Denumirea de solstitiu („Soarele sta”) este data de faptul ca, la data respectiva, are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopti albe”, potrivit sursei citate.
Ce reprezinta Solstitiul
Solstitiul reprezinta cele doua momente ale anului cand Soarele se afla la cea mai mare sau la cea mai mica inaltime fata de ecuator. Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor Pamantului nu este constant perpendiculara pe planul orbitei Pamantului. Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an. Acest fapt genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.
Solstitiul de vara 2020. Traditii si superstitii
Solstitiul de vara are si rezonante mistice. De aceasta zi magica este legat si un ritual de transformare a unei bijuterii din aur intr-un talisman norocos. Daca ati doresti sa realizezi un talisman trebuie sa iei bijuteria preferata, inainte cu o zi de solstitiu, sa o pui intr-un vas rezistent la foc. Inauntru se pun ierburi aromate (cimbru, rozmarin, musetel, lavanda, sunatoare), deoarece reprezinta elementul pamant.
In dimineata zilei de solstitiu de vara se scoate bijuteria din aur si se pune intr-un vas cu apa curata. Dupa ce ai facut toate acestea, trebuie sa treci bijuteria prin flacara unei lumanari galbene sau aurii. Astfel se spune ca bijuteria este purificata datorita elementului focului.
Din cele mai vechi timpuri se credea in energia solstitiului de vara. Astfel ca, timpul solstitiului se practica magie, deoarece se considera ca solstitiul avea darul de a indeplini dorintele ori aspiratiile care, aparent, erau imposibile. Se spune ca, datorita puterilor magice ale focului de solstitiu, fetele isi puteau ghici viitorii soti. Flacarile focului alungau demonii si spiritele rele.
Solstitiul de vara este legat de sarbatoarea de Sanziene
Solstitiul de vara este legat de sarbatoarea de Sanziene. Dragaica sau Sanzienele sunt sarbatorite de romani pe data de 24 iunie. Sanzienele reprezentau in mitologia romaneasca zanele bune, zane care se inrudeau cu maleficele iele. Insa, daca ziua nu era respectata de oameni asa cum se cuvine, atunci si ele deveneau surate cu Rusaliile, care sunt zane rele. Noaptea de Sanziene este plina de magie si mister. Potrivit spuselor din batrani, este ziua favorabila vrajilor si descantecelor de dragoste.
Pe 24 iunie, de Sanziene, crestinii sarbatoresc si Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatoare importanta trecuta in calendar ortodox 2020.