Blogul brailenilor

Posted By admin On miercuri, martie 10th, 2010 With 0 Comments

Asa cum v-am obisnuit deja, va facem o propunere pe cat de normala, pe atat de neobisnuita la Braila, unde ziarele si-au pierdut curajul. Va propunem cat putem de des sa discutam despre problemele delicate cu care se confrunta orasul nostrum. De asemenea, ne-am dori ca autoritatile sa aiba si ele, daca pot, un raspuns la problemele ridicate de noi. Asteptam cu interes semnalele dumneavoastra si va invitam, ca impreuna cu noi, sa incercam sa crestem nivelul de educatie civica, cultura si responsabilitate al celor care voteaza, din pacate uneori cu ochii inchisi!

Traditii, traditii si “traditii”? Ce lasam mostenire copiilor nostri?

Mai mult decat o casa, decat o bucata de pamint sau alte bunuri materiale, primim de la parinti o mostenire cu adevarat pretioasa: primim invataturile, obiceiurile si istoria familiei. Copiii sunt bucurosi sa auda despre stramosi, despre rudele noastre, despre cum ne-au crescut bunicii lor, despre cum ne-am cunoscut si multe altele. Isi vor da seama ca fac parte dintr-o comunitate cu radacini adanci, legata cu o tesatura intreaga de fire nevazute, incercata, trecuta prin momente grele, dar si prin clipe frumoase, prin intamplari interesante sau vesele… ca nu sunt singuri!

Traditiile sunt o parte vitala a vietii de familie. Aproape toate familiile au cel putin cateva traditii pe care la pastreaza intr-o anumita masura, acestea creaza sentimentul de continuitate, de apropiere care uneste familia. Copiii sunt nestiutori sau timizi la inceput, dar cu putina rabdare reusim sa le insuflam si lor mandria de a pastra traditiile, mai ales cand sunt sustinute de amintiri placute. Si asa cum exista de sute de ani din tata in fiu meserii ca: mesterii olari, cioplitori in lemn, tesatori, bijutieri, bancheri, care predau pe mai departe urmasilor lor tainele si farmecul profesiei lor, asa astazi avem din nou la “intrebarea zilei” o mare dilema a orasului nostru : ce pot preda pe mai departe parintii din orasul nostru copiilor pentru a face cinste familiei lor si familieI noastre?  In ziarele locale nu citim decat despre copiii interlopilor care bat, taie,impusca,vand droguri, semn ca acolo traditiile sunt la mare cinste si pastrate cu sfintenie! Oare atat avem de oferit copiilor nostrii? Exemplele astea? Si asa este un mare haos in orasul nostru si asa viata este ingreunata de afurisita asta de criza!

Chiar nu putem fi mai buni pentru a putea trece acest prag greu al vremurilor noastre? Trebuie sa lasam celor mai dragi fiinte noua, drept mostenire, rautatea noastra, violenta si ce e mai rau din ungherele sufletelor noastre? Astfel vor putea copiii sa invete sa pretuiasca darul prezentei lor si al comorii traditiilor pe care le pastram? Da, dar numai daca vor vedea la noi dragoste, atentie, respect si pretuire fara de care istorisirile noastre, oricat de frumoase, vor fi doar vorbe goale. Dragostea, atentia, respectul, grija fata de altii intra in conflict cu tendinta tot mai puternica de lege a junglei care domneste pe strazile Brailei. “Fiecare pentru sine” si “legea celui mai tare” sunt legi nescrise dupa care se conduce lumea acum. Ii dau la o parte pe cei care nu servesc interesele raului de pe strazi, cei care nu mai “produc” devin nefolositori si au aceasta soarta!

Strazile devin de aceea un loc tot mai salbatic si mai rece, cu tot mai putine legaturi intre oameni. Iata de ce este mare nevoie ca din noi si familiile noastre sa raspindeasca in jur caldura solidaritatii intre oameni si mai ales intre generatii. Iar conform acestor standarte, revin si va intreb : CE LASAM MOSTENIRE COPIILOR NOSTRI? Findca vorbim despre continuitatea noilor generatii, este cert faptul ca  multi tineri capabili de la noi din Braila si-au croit un nou drum in alte parti unde au gasit un sprijin moral si material intr-un mediu mult mai primitor si unde noul si capacitatea sunt apreciate la justa lor valoare! Am dori sa popularizam exemple positive, ca fiica primarului Simionescu si v-am ruga sa ne scrieti despre oameni care fac cinste orasului de unde au plecat! Oameni care nu si-au negat originea braileana,  chiar daca au ramas cu un gust amar findca s-au chinuit printre straini sa realizeze ceva.

La momentul acesta nu putem vorbi pe plan local, dupa ce vedem in media braileana, decat despre mostenitorii interlopilor locali care chiar daca nu sunt acceptati in mediul lor de toata lumea sunt impusi de mana de fier a parintilor, Dar nu asta e problema noastra a tuturor, ci mostenirea pe care o primesc acesti mici interlopi.

Intram astfel in istoria lumii interlope din Braila… Daca acum multi ani in urma suprematia se disputa cu pumnul si ma refer la vremurile cand in Braila erau alte nume celebre in cartiere nu mai putin celebre ca: Brailita, cu Gigi Danila si fii lui Lucian si Marincuta sau cu Sandu Vladescu. Nici Chercea nu statea mai rau, cu Carol si Friedel, impreuna cu “fratii” lor oltenii. Centrul era renumit cu Lambi Grecul si el alaturi de compatrioti. Sunt vremuri demult apuse, cand orice conflict se rezuma la cativa pumni sanatosi, “parte in parte”!

Au urmat noile generatii care au “evoluat”. Purtau briceag, brici de barbier sau boxe, moda fiind sa fie ascunse la ciorap! Erau vremuri cand tremurau oamenii pasnici din tara daca auzeau ca esti de la “cutitarii din Braila”. Odata cu acest nou nume s-au impus si noii regi ai interlopilor din care o parte rezista si azi. Asa ca s-a schimbat ierarhia si au venit: in Centru- vestitul Cracanatu, in Brailita- celebrii frati Buricea, iar in Lacu Dulce Balacenii si fratii Bancuta!

De la ei incoace, conflictele se transau nu cu pumnul, nu cu briciul sau briceagul, ci cu cutite, sabii si rangi. Asta arata ca mostenirea lor a sporit in centimetrii lamelor de cutit! Deja varstele lor se apropie de o medie de 60 de ani, cand se gandesc la retragere sau chiar s-au retras din activitate. S-au impacat intre ei dupa o viata de concurenta sfarsita nu de putine ori cu razboaie sangeroase si isi deapana amintirile impreuna la un pahar ca si cei mai buni prieteni.

Urmeaza alta generatie plina de nume “sonore”, pe care din motive lesne de inteles nu le publicam pentru ca o parte nu si le merita, ei fiind facuti interlopi la norma de ziarele locale avide dupa sensational, doar o mica parte fiind pe val!

Odata cu aceasta generatie, semn ca mostenirea e in continua ascensiune, au aparut noi metode de transare a diferendelor; au aparut scule sofisticate taietoare-intepatoare importate odata cu deschiderea orizonturilor europene prin eliminarea vizelor, au aparut arme de foc, s-au inmultit incendierile de case sau automobile, dar si atacurile ziua in amiaza mare.

Din nefercire, cel mai rau lucru ce se putea intampla; au aparut drogurile. Nu vorbesc de cazuri izolate ca inainte vreme ci la scara larga si la indemana oricui din orasul Braila. Aceste “modelatoare de creiere” catre rau, odata pornite sa “lucreze” sunt imposibil de oprit, cu toata stradania celor platiti sa o faca! Deja nu mai exista respect sau teama de lege nici cea a statului, nici cea a intelopilor, nici macar cea a tiganilor ultimii pastratori ai traditiilor staborului! Si mostenirea se preda mai departe unei generatii care a aparut acum si care e dornica sa-si depaseasca inaintasii. In oras nu se mai stie cine e cu cine, care e pe care si totul clocoteste ca o oala sub presiune! Din toate aceasta sufera toata populatia, care este stresata permanent de raul intalnit zi de zi, care se amesteca cu tarita de nevoie, care copie involuntar idolii de cartier uitand de gandirea pacifista si creativa sau nemaiavind timp sa mediteze la ea. Va asigur ca nu ati vrea sa fiti in pielea tinerilor care ocolesc zonele periculoase ca sa ajunga acasa sau a parintilor care isi vad copiii angrenati in acest carusel al violentei. Sau al batranilor si asa oropsiti financiar care nu isi pot “duce crucea” decat in sunete de manele la refuz si injuraturi fara perdea mai ceva ca buna ziua.

Curios, ce le vor mai lasa mostenire copiilor interlopii care sunt azi pe val? Cred ca au fost epuizate toate fanteziile in materie de violente! Vreun A.G., vreun tanc?

Va intreb pe toti, cetatenii brailei: muncitori, intelectuali, interlopi, chiar asta trebuie lasata mostenire si traditie urmatoarei generatii de braileni? Daca da, atunci in cativa ani vom ajunge un oras pustiu ca in filmele western americane. Daca nu, atunci hai sa strangem randurile, sa fim mai buni, sa indreptam raul cu vorba buna cat se poate si sa ne facem viata frumoasa reciproc! Noi,  singuri, ca si asa suntem batuti de soarta si lipsuri! Nu avem macar un singur politician local de valoare care sa ne apere interesele la nivel national de orice culoare ar fi el, credeti ca avem nevoie sa ne reprezinte interlopii, cu toate ca sunt multe minti luminate si acolo? Doar in cazul ca vor fi ultimii locuitori ai Brailei. Dar copii lor pot, in cazul ca au invatat ceva din greselile parintilor! Hai sa oprim ciclul acesta de rele, sa punem stop si sa o luam de la zero. Sa lasam copiilor o viata mai frumoasa mostenire iar ei copiilor lor ceva si mai bun. O viata in care sa primeze respectul, cultura si bunatatea!



Comentarii

comentariu

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>